”Prezenta SRI-ului in ANAF nu avea ca scop sa se substituie obligatiilor inspectorilor ANAF, sa faca controale fiscale. Rolul acestor salariati detasati, in temeiul unei decizii a CSAT-ului, a fost mai ales pe palierul de elaborare de strategii, analize. Pe evaluarea SRI-ului s-ar parea ca s-a atins obiectivul pentru care au fost transferati pe o perioada determinata la ANAF. SRI-ul a luat aceasta decizie de a solicita ANAF-ului sa-si retraga oamenii, iar decizia trebuie sa ajunga in CSAT. Probabil in aceasta luna in sedinta CSAT-ului se va lua in dezbatere aceasta decizie, dupa care se va intampla in fapt retragerea angajatilor SRI”, a declarat Viorel Stefan, citat de News.ro.

MInistrul a mai spus ca ”probabil e mai bine” ca angajatii SRI sa plece de la ANAF daca si-au atins scopul. ”Daca scopul pentru care au fost detasati acolo a fost atins, probabil e mai bine”, a spus Stefan.

Serviciul Roman de Informatii spune ca a avut 28 de ofiteri detasati la ANAF, care au asigurat inclusiv standarde superioare de integritate, iar in prezent este in derulare procedura de retragere a acestora, la solicitarea directorului SRI.

Potrivit Serviciului Roman de Informatii, specialisti militari ai SRI au fost detasati la solicitarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in baza unei hotarari a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii clasificate si in conformitate cu prevederile Legii 80/1995 si ale Legii 284/2010. Activitatea acestora la ANAF a vizat asigurarea unor standarde superioare de integritate, cresterea gradului de expertiza analitica si consolidarea unor mecanisme si proceduri de lucru unitare.

In perioada detasarii, ofiterii SRI au raspuns exclusiv obligatiilor de serviciu atribuite de sefii ierarhici din cadrul ANAF, a precizat sursa citata. Ofiterii SRI sunt, in prezent, in procedura de retragere etapizata de la ANAF, la solicitarea directorul Serviciului, Eduard Hellvig, care a initiat demersurile legale in urma unei analize.