Cum umfli un contract cu statul de 23 de ori? Luam exemplul digului de pe malul raului Jijia.

Pornit de la 880.000 de lei si o lungime de 1,47 km, a ajuns doar pe hartie la 38 de kilometri si 18 milioane de lei. Pentru ca in realitate mai are de asteptat patru ani pana la finalizare. Acolo inundatiile au facut prapad si in 2005 si in 2008 si putin mai au apele pana sa revarse si anul acesta.

Dupa inundatiile trecute a fost afectat digul actual, fiind imperios necesara aceasta lucrare de investitii prin aceasta aparandu-se inclusiv municipiul Iasi. Durata contractului este de 48 luni, incepand cu anul acesta”, spune Dan Buruiana, purtator de cuvant al Directiei Ape Prut Iasi.

Lucru de mantuiala! Asa vad oamenii si digul construit pe paraul Crevedia, care ar fi trebuit sa protejeze mai multe sate din muntii Retezat. 852.000 de euro au plecat de la buget fara respectarea procedurilor de achizitie, potrivit unui raport.

“Majoritatea contractelor sunt facute fara prezentare. Cu un singur ofertant. Apoi se umfla”, recunoaste Cristina Traila, presedintele ANRMAP.

Furtul din banii publici pentru digurile invizibile devine cu greu o afacere penala.

Unii fura, altii se caznesc sa ii prinda. Intre timp tara se inunda de fiecare data cand vrea vremea, desi cheltuim pe foi sute de milioane de euro pentru diguri. O lege care priveste siguranta digurilor zace de jumatate de an in Parlament. Deputatii au plecat in vacanta si au amanat dezbaterea pentru toamna.