Potrivit Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), schimburile comerciale cu Germania reprezintă 23% din totalul exporturilor şi peste 20% din totalul importurilor României.

Astfel, importurile din Germania au însumat, în perioada de referinţă, 8,6 miliarde de euro, cu 2,5% mai mult decât în prima jumătate a anului trecut, iar exporturile 8,1 miliarde de euro, în creştere cu 3,3% faţă de anul precedent.

"Acest lucru arată că relaţiile economice româno-germane evoluează în continuare pozitiv. Vedem şi pe viitor un potenţial important pentru dezvoltarea acestora şi ne dorim, în calitate de reprezentanţă oficială a economiei germane în România, să susţinem activ această evoluţie. Considerăm foarte importante teme precum formarea profesională, promovarea oraşelor şi a regiunilor din România, intensificarea colaborării bilaterale în domeniul tehnologiilor verzi şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti", declară Sebastian Metz, director general şi membru în Consiliul Director al AHK România.

Potrivit sursei citate, volumul schimburilor comerciale între România şi Germania a însumat astfel 16,7 miliarde de euro, iar cele mai importante grupe de produse în cadrul acestor schimburi sunt: maşini şi aparate, mijloace şi materiale de transport, metale comune.

În prezent, circa 7.500 de companii cu capital german sunt active în România, ceea ce înseamnă că peste 10% din companiile străine sunt companii germane sau cu capital german. Acestea au peste 226.000 de angajaţi, o cifră de afaceri de circa 27 de miliarde de euro, echivalentul a 13% din PIB-ul României. De asemenea, până anul trecut companiile germane sau cu capital german au investit în România mai mult de 9,7 de miliarde de euro, cumulat.

Cea mai mare economie a Europei, pe marginea recesiunii

Săptămâna trecută, Institutul de cercetare economică Ifo din Munchen şi-a redus estimările privind evoluţia PIB-ului Germaniei în 2019 şi a avertizat chiar că o recesiune va lovi cea mai mare economie europeană.

Anul acesta economia germană ar urma să înregistreze un avans de 0,5%, faţă de o creştere de 0,6% previzionată anterior. De asemenea, potrivit Ifo, PIB-ul Germaniei se va contracta probabil cu 0,1% în trimestrul trei din 2019, ceea ce va duce la intrarea în recesiune, după un declin similar în perioada aprilie-iunie 2019.

"Perspectiva este afectată de incertitudinile ridicate", a apreciat Timo Wollmershaeuser de la Ifo, scoţând în evidenţă posibilele riscuri la adresa economiei provocate de un Brexit fără acord şi de escaladarea tensiunilor comerciale globale.

Declinul din sectorul industriei se va extinde treptat spre alte părţi ale economiei, afectând şi piaţa forţei de muncă, avertizează Ifo.

Totuşi instituţia estimează o uşoară redresare în trimestrul patru din 2019, dacă nu se vor înregistra noi tensiuni comerciale globale sau un Brexit fără acord. Pentru 2020, Ifo şi-a înrăutăţit estimarea de creştere la 1,2%, de la un avans de 1,7% previzionat anterior.

Economia concentrată pe export a Germaniei suferă de pe urma agravării tensiunilor comerciale globale. Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat în al doilea trimestru, iar Banca Centrală (Bundesbank) prognozează o nouă contracţie în trimestrul al treilea, pe fondul escaladării disputelor comerciale dintre SUA şi China.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. AHK România aparţine, alături de Camerele de comerţ şi industrie germane (IHK), reţelei globale a Camerelor de comerţ germane bilaterale, reunite sub umbrela Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK).

AHK România, înfiinţată în anuil 2002, numără peste 600 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe.