Inainte de inceperea Forumului, oficialii de la Bruxelles au avertizat Romania, dar si alte tari participante printr-o circulara. Documentul cere ca toata lumea sa respecte linia politicii comune in negocierile cu Beijingul, au declarat pentru Mediafax surse politice.

Si presedintele Basescu indeamna Guvernul sa analizeze atent acordurile semnate.

Traian Basescu, presedintele Romaniei (sursa: radio Romania Actualitati)

"Ne trebuie atentie, ne trebuie respectarea normelor europene. Daca vom insira iarasi lista de proiecte cu care m-am plimbat si eu la Beijing vor ramane litera moarta."

Premierul Victor Ponta declara insa cu o zi inaintea forumului ca nu a vazut niciun document.

Victor Ponta, premier, (22 noiembrie 2013)

"Ea nu a fost trimisa decat la Presedintie. La ministerul de Externe sau la Guvern nu a fost trimisa. Asa cum am discutat cu presedintele Barroso la Bruxelles, este un lucru extrem de important ca Romania sa gazduiasca a doua editie a forumului."

In presa internationala au aparut deja mesaje in care se vorbeste despre o strategie de dezbinare a Uniunii Europene. Potrivit Financial Times, un diplomat european spune ca "Strategia "divide si cucereste" pare calculata pentru a pune presiune pe Bruxelles intr-o perioada in care sunt in desfasurare mai multe dispute comerciale" , transmite Mediafax.

Karel De Gucht, Comisar European pentru Comert: "China este un partener important pentru Europa dupa SUA si pot aparea probleme. Piata chinezeasca ar putea sa fie mai deschisa pentru noi."

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a declarat astazi ca firmele chinezesti au sanse daca vin cu oferte bune.

Reprezentantii Uniunii Europene spun ca Forumul de la Bucuresti pune presiune si pe negocierile care sunt in desfasurare cu delegatia din China.