"Daca nu se renunta la cresterea accizei la combustibil voi trimite inapoi bugetul de stat la Parlament", a spus Traian Basescu, intr-o declaratie de presa, evocand si posibilitatea de a ataca legea bugetului la Curtea Constitutionala.

"O spun in mod categoric, daca nu se renunta la cresterea accizei, voi trimite inapoi bugetul de stat iar apoi il voi ataca si la CCR", a adaugat presedintele, precizand ca este vorba de un "avertisment", potrivit Mediafax.

Basescu a mai spus ca aceasta crestere a accizei va avea impact asupra intregii economii, precizand ca tot ce se va da inapoi la pensii si salarii, va fi "inghitit" de cresterile de preturi.

Potrivit presedintelui, inflatia va ajunge anul viitor la 3,5%-3,6%. "Cred ca vom avea o crestere de inflatie de cel putin 3,5, adaugata pe inflatia anuntata de Banca Nationala", a mai spus Basescu.

Maririle de pensii nu se vor bloca in 2014 din cauza retrimiterii bugetului de stat la Parlament, a mai spus presedintele.

"Nu se vor bloca. Doar TVR-ul lui Saftoiu le poate bloca. Lasati-o cu blocajele. Asta este o mare minciuna. Astazi suntem in 24, pai pana pe 31 decembrie, avem timp, Slava Domnului. Daca vrem sa le rezolvam", a spus Traian Basescu.

El a atras atentia ca nu va renunta la incercarea de eliminare a majorarii accizei la combustibil decat "cand nu o sa mai poata". "Imi dau seama cat este de rau pentru economia romaneasca", a mai spus seful statului.

Intrebat de ce nu a discutat cu premierul pe marginea bugetului de stat, in contextul pactului de coabitare pe care cele doua institutii il au, seful statului a raspuns: "Eu am stiut cand a adoptat bugetul si in ce forma? Eu ce fac? Il rog sa avem o discutie? El stiind ca trebuie promulgat, nu credeti ca era bine sa aibe o discutie cu mine?". "Lucram institutional", a mai comentat presedintele.

Seful statului a mentionat ca va respinge bugetul de stat pe 2014 pe temeiul "de oportunitate".

"La Parlament nu se trimite pe constitutionalitate, iar presedintele are dreptul sa considere ca o prevedere sau alta dintr-o lege creaza daune societatii sau nu este oportuna. Aceasta creaza daune", a spus Traian Basescu.

Intrebat daca lanseaza o invitatie Parlamentului si Guvernului, privind oportunitatea maririi accizei la combustibil, seful statului a raspuns:"Da, sunt dispus sa discut cu oricine pentru a preveni sa repetam ce am facut in 2010 cu TVA-ul. Asta este o franare consistenta a economiei. Nu vreau sa mai repetam cresteri de taxe".

Potrivit presedintelui, "nu va fi nicio consecinta" a amanarii adoptarii bugetului de stat.

"Eu am dat toate semnale posibile si am facut-o public. Pot sa tina cont de acest lucru, pot sa renunte foarte bine la acciza si nici macar nu au de renegociat cu Fondul", a spus seful statului.

Basescu a adaugat: "Daca au nevoie, ii ajut, Daca nu, nu e nicio problema sa chemi FMI aici, fara niciun fel de problema, pentru ca nu Romania este la dispozitia Fondului ci invers", a spus Traian Basescu.

"Ei stiu care sunt intentiile mele, nu le-am tinut secrete. Ori vin sa ajungem la concluzie comuna, ori merg inainte, il voteaza, il retrimit inapoi, stau la Parlament si isi exprima punctul de vedere asupra punctului meu de vedere, asteapta sa iasa Curtea Constitutionala. Nu vad o problema. Se pot clarifica toate, daca vrem sa nu facem circ, dar cel mai mare rau ar fi sa dam drumul la aceasta acciza suplimentara", a mai spus Traian Basescu.

Seful statului a tinut sa precizeze ca "romanii vor primi la timp pensiile si salariile".

"Dupa parerea mea, daca aceasta clasa politica este responsabila, sta, sa ducem procedurile pana la capat, inainte de Anul Nou", a mai comentat seful statului.