Principalele venituri au avut o evolutie modesta, dinamica incasarilor fiind slaba atat la TVA si accize, cat si la impozitul pe profit, unde s-a consemnat chiar o scadere, potrivit Mediafax.

Incasarile din TVA au totalizat 33 miliarde lei, cu 3,7% mai mari nominal fata de primele opt luni ale anului trecut, in timp ce accizele au adus la buget 13,8 miliarde lei, cu 1,5% mai mult decat in perioada de referinta. Avand in vedere cresterea economica din primul trimestru, de 1,8%, rezulta ca veniturile din TVA si accize au scazut in termeni reali.

De altfel, scaderea rezulta si din ponderile veniturilor in PIB, care au coborat de la 4,7% la 4,6% la TVA si de la 2% la 1,9% la accize.

Datele MFP indica o scadere cu 0,3 puncte procentuale a veniturilor totale in PIB dupa primele opt luni, de la 18,8% in august 2012 la 18,5% din PIB (131,1 miliarde lei).

Concomitent s-a inregistrat insa si o comprimare a cheltuielilor cu 0,5 puncte procentuale din PIB, rezultatã in principal din sumele destinate investitiilor.

Cheltuielile de capital, principala componenta a investitiilor, au scazut cu 10%, de la 10,8 miliarde lei la 9,7 miliarde lei, respectiv 1,6% din PIB. Pe de alta parte, MFP noteaza ca totalul cheltuielilor de investitii, care includ si sumele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 17,3 miliarde lei (2,8% din PIB).

Potrivit scrisorii de intentie, Guvernul s-a angajat sa ia masuri pentru a se incadra in deficitul convenit cu FMI pentru acest an, de 14,7 milliarde lei, daca veniturile nu-si revin, dupa ce performanta slaba pe primele opt luni a determinat autoritatile sa ceara suplimentarea cu 1 miliard de lei a tintei de deficit la septembrie.