Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011.

Produsul Intern Brut estimat pentru acest an este de 607,3 miliarde lei, astfel ca Guvernul are la dispozitie pentru ultima luna a anului un spatiu de cheltuieli neacoperite de venituri bugetare de aproape 2,6 miliarde lei pentru a se incadra in tinta de deficit.

Veniturile bugetului general consolidat au fost de 175,4 miliarde lei la 11 luni, reprezentand 28,8 % din PIB, in crestere cu 7,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,6 puncte procentuale ca pondere in PIB, se arata intr-un comunicat al MFP.

Veniturile fiscale au crescut cu 10,9% in termeni nominali, pe fondul evolutiilor favorabile la impozit pe venit (+11,6%), taxa pe valoarea adaugata (+7,6%), accize (+7,3%) si impozit pe profit (+5,8%).

"Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, semnificativ datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii", se spune in comunicat.

Veniturile nefiscale au avansat cu 6,35% in termeni nominali fata de anul trecut, iar ca pondere in PIB s-au situat la acelasi nivel. La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat evolutii ale veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+3,1 %) si ale celor nefiscale (+11,8%). Totodata, contributiile de asigurari au ajuns la 47,1 miliarde lei, cu 3,1% peste nivelul din aceeasi perioada a anului precedent.

"Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au fost de 5,5 miliarde lei, in crestere cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Incasarile au fost influentate de presuspendarea unor programe operationale si a corectiilor aplicate unor cheltuieli aferente acestora", se precizeaza in comunicat.

Totodata, cheltuielile au insumat 186,2 miliarde lei, respectiv 30,6% din PIB, fiind mai mari cu 3,8%, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,4 puncte procentuale. S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului trecut la proiectele finantate din fonduri UE (25,3%), dobanzi (22%) si bunuri si servicii (10,8%).

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut la administratiile locale precum si la fondul national de sanatate, ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.

Majorarea cu 8% a salariilor bugetarilor, din iulie, si acordarea unor drepturi salariale in urma unor hotarari judecatoresti au sporit cheltuielile de personal cu 5,7% comparativ cu intervalul similar al anului precedent. Cheltuielile pentru investitii, inclusiv cele de capital, si pentru programele de dezvoltare finantate din surse interne si externe au fost de 30,2 miliarde lei (5% din PIB), in crestere cu 5,5% in termeni nominali.