Veniturile la bugetul general consolidat au insumat 102,1 miliarde lei, cu 9,4% mai mari fata de anul precedent.

Potrivit MFP, incasarile din iulie au inregistrat cel mai mare nivel din acest an, 17,1 miliarde lei, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata.

Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 4,1% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, in timp ce incasarile din impozitul pe profit, desi au avut o evolutie descendenta, se mentin la nivelul anului precedent.

Principalul decalaj s-a mentinut la incasarile din venituri nefiscale, care s-au micsorat cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au raporta un avans anual de 37,4%.

Cresc cheltuielile

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 11,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se in cea mai mare parte la Ministerul Sanatatii, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli, precum si la bugetele locale (22%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale, precum si la bugetul fondului national de sanatate (13,3%) ca urmare a cresterii platilor pentru servicii medicale si medicamente.

In schimb, cheltuielile de personal au fost mai mici decat cele din perioada anterioara (-17,8%), subventiile cu 18,9, iar cele cu asistenta sociala au scazut cu 2,4%. Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 60,8% fata de primele sapte luni ale anului 2010.

Cheltuielile pentru investitii au insumat, in primele sapte luni, 17,4 miliarde lei, fata de 14,4 miliarde lei inregistrate in aceasi perioada a anului precedent.

Potrivit intelegerii cu Fondul Monetar International si celelalte institutii internationale, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca in acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB.