Tinta de deficit bugetar pentru acest an este de 4,4% din PIB în baza cash, ceea ce inseamna ca in ultima luna din an statul va avea un spatiu de cheltuieli excedentare comparativ cu veniturile incasate de 1,4% din PIB, adica echivalentul a peste 7,5 miliarde lei, scrie Mediafax.

Gherghina a aratat ca statul a încercat in acest an sa limiteze cheltuielile de functionare, iar numarul de persoane angajate in sistemul bugetar a scazut pana la 1.202.324 de salariati.

Oficialul MFP a aratat ca în 2004 cheltuielile cu personalul reprezentau 7% din PIB, iar chetuielile cu asistenta sociala se cifrau la 9,1% din PIB, pentru ca in 2009 acestea sa-si creasca extrem de mult ponderea, la 9,4% din PIB in cazul salariilor si la 12,8% din PIB în cazul asistentei sociale.

"Abia la finele lui 2012 cheltuielile cu asistenta social vor scadea la 11,7% din PIB. Va trebui sa continue si in anii viitori reforma, daca vrem sa ajungem intr-o situatie de normalitate (...) Daca vrem sa ramanem cu aceasta fiscalitate, cu venituri bugetare de 33,7% din PIB si sa facem autostrazi si alte investitii, trebuie sa reducem in continuare cheltuielile de functionare a statului", a mai spus Gerghina.

Boc a cerut în sedinta de Guvern conducerii Ministetului Finantelor sa nu accepte sub nicio forma depasirea plafonului de deficit bugetar de 4,4% din PIB stabilit pentru acest an, oricat de mari ar fi "nevoile unora sau ale altora".