"Daca noi (Romania - n.r.) colectam 32-33% taxe ca nivel din PIB, un raport recent al Consiliului Fiscal arata ca evaziunea fiscala este la circa 16% din PIB. Daca adunam cele doua cifre, ajungem la un nivel potential de colectare de 47-48% din PIB, unul dintre cele mai mari din Europa. Daca numai jumatate din evaziunea fiscal ar fi oprita, daca s-ar colecta banii la stat, am ajunge la nivelul pe care l-a mentionat domnul ministru (Constantin Nita, ministrul Economiei – n.r.), de 37%-38% taxe in PIB, fara probleme", a declarat miercuri Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice in cadrul Deloitte Romania, citat de Mediafax.

Badin a punctat ca, din punct de vedere al fiscalitatii, Romania "sta foarte prost", mai ales in ceea ce priveste incruajarea investitiilor sau a pietei muncii. Astfel, intr-un top al competitivitatii care cuprinde 144 de state, Romania ocupa locurile 120, respectiv 140 privind aspecte ale fiscalitatii.

"Se poate creste in topul competitivitatii cu sistemul de taxare actual, inclusiv cu taxele actuale, fara introducere de taxe noi? Parerea mea este ca, in conditiile in care se mentin sau chiar se scad taxele in Romania, se poate lucra in doua parti: cheltuirea eficienta a banului public si lupta cu evaziunea fiscala", a spus partenerul Deloitte.

El apreciaza ca imbunatatirea sistemului fiscal poate sa contribuie foarte mult la imbunatatirea pozitiei de tara in acest top.

"Eu cred ca se poate ajunge acolo (colectare de 37%-38% din PIB - n.r.) fara a se creste taxe in Romania si sistemul fiscal poate sa devina mai prietenos, se poate ajunge la diminuari de taxe, la cresteri de salarii in sectorul public, la infrastructura mai multa in Romania, la datorii mai putine ale statului", a conchis Badin.