In iunie, depozitele in lei ale firmelor si gospodariilor au crescut cu 1% fata de luna mai si cu 8% comparativ cu acceasi perioada a anului trecut, la 113,9 miliarde de lei, in timp ce plasamentele in valuta au crescut cu 0,2% fata de luna anterioara, dar au scazut cu 6,5% comparativ cu iunie 2010, la 60,37 miliarde lei, conform unui comunicat al BNR.

Defalcat, depozitele in lei ale populatiei au crescut comparativ cu mai cu 0,9%, pana la 66,63 miliarde lei. Fata de iunie 2010, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 7,3% (-0,6% in termeni reali).

In acelasi timp, plasamentele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) au crescut cu 1,1% comparativ cu mai, pana la 47,29 miliarde lei. La 30 iunie 2011, depozitele in lei ale companiilor erau mai mari cu 9% (1% in termeni reali) fata de iunie anul trecut.

In ceea ce priveste economiile in valuta, exprimate in lei, acestea au scazut in iunie, fata de aceeasi luna din 2010, cu 1,8% in cazul populatiei (exprimate in euro au urcat cu 1,3%), la 39,7 miliarde lei, si cu 14,3% in cazul persoanelor juridice (-11,6% exprimate in euro), la 20,6 miliarde lei.

Comparativ cu mai, in iunie, depozitele populatiei au crescut cu 1,6%, iar cele ale companiilor s-au redus cu 2,5%.

Creditele pentru firme si populatie au depasit 213 miliarde de lei. Mai multe credite in valuta decat in lei

Creditele in valuta luata de societatile comerciale, dar si persoane fizice, in iunie, au urcat cu 4% fata de luna anterioara, peste cresterea de 1% a imprumuturilor accesate de firme si populatie.

In ceea ce priveste imprumuturile in valuta, firmele au luat in mai cu 4,8% mai multe credite decat luna anterioara, in timp ce avansul la imprumuturile populatiei a fost de 3,2%.

Tot firmele au facut luna trecuta mai multe imprumuturi in lei, avansul soldului fiind de 1,8% pentru creditele acordate persoanelor juridice si de 0,1% pentru gospodariile populatiei.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, soldul creditului neguvernamental a crescut cu 1,3%, sustinut in principal de avansul la imprumuturile in valuta, de 1,6%. Creditele in lei au crescut cu 0,9%.

Citeste si:

Grecia, din rau in mai rau. Moody`s i-a redus ratingul de la "Caa1" la "Ca"

Cum reconstruiesc guvernantii niponi Tara Soarelui Rasare