Potrivit surselor citate, liderul deputatilor PDL a fost mustrat de premier pentru faptul ca, desi a fost modificat Regulamentul Camerei Deputatilor si marita componenta Comisiei de buget, puterea nu a asigurat majoritatea necesara desfasurarii sedintei in care se discuta bugetul de stat pentru anul 2011.

Sedinta comisiilor de buget din Parlament a fost reluata, in prezenta deputatilor si senatorilor din toate grupurile parlamentare.

Dupa suspendarea sedintei, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca Opozitia nu vrea ca Romania sa aiba un buget foarte curand, ceea ce pune in pericol acordarea transelor din imprumutul de la FMI si CE.

"Daca blocheaza desfasurarea activitatii, inseamna ca opozitia doreste sa nu avem buget. Stiti ca e conditionalitate cu acordul cu FMI si Comisia Europeana, inseamna ca nu vom primi transele de la cele doua organisme internationale. Romania trebuie sa mearga pe pietele financiare in alte conditii, cu costuri mari", a spus Ialomitianu, dupa ce sedinta comisiilor de buget-finante a fost suspendata, din lipsa de cvorum, dupa ce reprezentatii Opozitiei au refuzat sa mai participe la lucrari.

Ialomitianu crede ca opozitia va veni la sedinta comisiilor de buget-finante pentru continuarea lucrarilor in cursul zilei de astazi.

Ministrul de Finante a apreciat ca "nu ar fi un lucru bun pentru comisiile de buget sa nu dea un raport favorabil pentru buget, pentru ca de buget are nevoie atat autoritatea la nivel central, cat si local", mentionand ca "sunt foarte multi primari PSD si PNL care asteapta adoptarea bugetului de stat pentru a-si adopta bugetele locale".

Ministrul Finantelor a mai spus ca este deschis dialogului cu cei din opozitie pentru orice amendament care se justifica si are acoperire financiara.

"Noi avem bugetul construit pe baza indicatorilor macro-economici in baza realitatilor economice, nu putem sa ducem tara intr-o situatie de incapacitate de plata, asa cum au dorit cei de la opozitie si au facut-o cat au fost la guvernare", a mai spus Ialomitianu.

Desi Guvernul trebuia sa prezinte Parlamentului bugetul pentru anul viitor inca din luna octombrie, Executivul a adoptat proiectul abia saptamana trecuta, dar vrea ca acesta sa fie adoptat de Legislativ saptamana viitoare. In prezent, cele doua bugete – cel de stat si cel a asigurarilor sociale, sunt dezbatute in comisiile de specialitate din Parlament. In acest an, pe cele doua bugete, s-a depus un numar record de amendamente – peste 9.000.