Cu toate acestea, investitiile si angajarile se lasa asteptate, pe fondul increderii scazute din mediul de afaceri in revenirea economiei. Sefii companiilor din zona euro asteapta sa constate rezultatele politicii monetare laxe a Bancii Centrale Europene inainte de a lua vreo decizie privind investitiile, potrivit lui Stewart Richardson de la RMG Wealth Management. 

"Sunt bani, dar companiile nu vor sa investeasca in programe mari de cheltuieli de capital. Nu sunt siguri de unde va veni cresterea si se pune accentul in masura covarsitoare pe consolidarea siuatiei financiare si a pretului actiunilor", comenteaza analistul. 

Companiile care fac parte din indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante actiuni listate pe cele 18 burse vest-europene vor distribui in acest an un dividend mediu de 11,54 euro pe actiune, cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, in conditiile in care datele sunt centralizate incepand din 2002, potrivit estimarilor analistilor contactati de Bloomberg, preluata de Mediafax.

Totodata, fluxul de numerar generat de afacerile din Europa va atinge in medie 37,45 euro pe actiune, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Valoarea actiunilor europene s-a dublat in ultimii cinci ani, dupa relaxarea politicii monetare a BCE si angajamentul asumat in timpul crizei datoriilor de stat de presedintele institutiei, Mario Draghi, de a face totul pentru supravietuirea monedei unice. 

Fata de 2008, rezervele acumulate de companii s-au dublat, in timp ce cheltuielile de capital au scazut, in medie, la 18,37 euro pe actiune anul trecut, de la 20,17 euro pe actiune, potrivit datelor Bloomberg. Un sondaj efectuat in luna martie de grupul american Bank of America in randul a aproape 60 de manageri de fonduri globale de investitii releva ca acestia recomanda companiilor sa prioritizeze investitiile, si nu rascumpararea de actiuni sau majorarea dividendelor.  Actiunile europene au crescut anul trecut cu 17%, datorita increderii investitorilor ca revigorarea economiei din zona euro, dupa o recesiune prelungita, va conduce la profituri mai mari. 

Unii analisti noteaza ca revenirea investitiilor ar putea intarzia inca doi ani, deoarece majoritatea companiilor se concentreaza in prezent pe cresterea dividendelor.

Economia zonei euro va creste cu 1,1% in acest an, prima crestere anuala din 2011, potrivit estimarilor economistilor contactati de Bloomberg. Profiturile companiilor europene vor urca in 2014 cu 9%, la cel mai ridicat nivel din 2007, potrivit analistilor.  Europa a generat anul trecut un sfert din cheltuielile de capital la nivel global, fata de o treime in 2003, potrivit datelor Standard & Poor's. Agentia de rating anticipeaza ca revigorarea investitiilor va fi un proces lent in Europa, situatie care va incetini cresterea economica si va avea efecte severe pe piata muncii. 

Somajul din zona euro stagneaza de cinci luni consecutive aproape de nivelul record de 12%, subliniind revenirea modesta a economiei dupa criza economica si recesiunea prelungita.