Sub diverse denumiri, bancile ofera un depozit obisnuit la pachet cu niste titluri la un fond de investitii.

Clientul trebuie sa vina cu minimum 1.000 de lei, din care 500 intra intr-un depozit clasic. Pentru restul de 500, omul primeste unitati la un fond. Pentru a-i incuraja pe romani, dobanda oferita pentru banii din depozit este sensibil mai mare decat in mod normal.

"Pentru depozitul DUAL, dobanda este de 10%, avand in vedere ca acest produs are in spate o alta strategie de investitii. La un depozit standard, banca plateste in acest moment 7,5% la lei", spune Eliza Erhan, director de retail la Millennium Bank.

Banii din fond ajung fie pe piata romanesca, fie pe piata externa, asa ca cei care aleg aceasta varianta pot deveni investitori chiar si la bursa americana.

"Sunt fonduri denominate in dolari, in special pentru piata nord - americana si pietele emergente, si fonduri in euro pentru pietele europene", explica Bogdan Spuza, director de marketing la UniCredit Tiriac Bank.

Exista variante si pentru cei care au mai multa incredere in economia tarilor vecine. "Omenii investesc lei, noi plasam aceste resurse in actiunile din pietele respective, care sunt denominate in valutele din tarile respective: fie in coroane cehesti, fie in zlot polonez, fie in forint unguresc", afirma Dan Nicu, director general la BRD Asset Management.

In ultimele 12 luni, fondurile de investitii au oferit castiguri intre 7%, echivalentul dobanzilor bancare, si 50%.