"Fiecare banca va incerca sa minimizeze un eventual impact negativ asupra profitabilitatii (...) Vom vedea cum va iesi legea din Paralament si vom analiza, dar orice ar spune vom aplica intocmai. Decizia la extrem va fi modificarea preturilor la creditele noi. (...) E posibil ca bancile sa majoreze in aceste conditii dobanzile la creditele noi", a explicat Bogza, citat de Mediafax.

Comisia de Buget Finante si Banci a adoptat miercuri un amendament la OUG 50/2010 privind creditele populatiei, potrivit caruia clientii care nu au inregistrat intarzieri mai mari de 45 de zile la plata vor beneficia, daca solitica refinantarea creditului la aceeasi banca, de toate conditiile noii oferte privind imprumuturile, nu vor plati comision de analiza a dosarului si nu vor trece printr-o reevaluare a riscului sau a garantiilor.

Varianta aleasa de deputatii ar putea pune insa mari probleme in reluarea finantarii populatiei, pentru ca decizia naturala a institutiilor de credit va fi de crestere a costurilor la noile oferte de creditare pentru a-si proteja veniturile din portofoliu existent.

Presedintele Bancpost a adaugat ca in ultimele luni ale anului s-a observat o majorare a cererii de credite ipotecare si de consum cu garantii imobiliare, de circa 3-4 ori peste nivelul din perioada anterioara, precizand ca mare parte sunt credite noi, dar exista un volum important si de refinantari.