O mare parte din angajatorii din sistemul bancar nu au renuntat anul trecut la acordarea de prime de vacanta, de Craciun sau de Paste si nici la cel de-al 13-lea salariu, arata cel mai recent studiu al companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), citat de Ziarul Financiar.

Astfel, jumatate din bancile participante la studiu au pastrat primele de Craciun si in 2009, in timp ce 45% au acordat si cel de-al 13-lea salariu.

De asemenea, peste 20% din angajatorii din sistemul bancar au acordat prime de vacanta sau de Paste si anul trecut. De altfel, nici beneficiile precum tichete de masa sau asigurari de accidente nu au fost eliminate pentru majoritatea angajatilor din sistemul bancar.

Gandul scrie ca noile reguli anuntate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) privind politele RCA, menite sa vina in sprijinul soferilor implicati in accidente, dupa cum sustine institutia, au reusit sa nemultumeasca pe toata lumea.

Una dintre principalele modificari prevede ca proprietarii de masini vor putea fi despagubiti inainte de a-si repara automobilul. Suma va fi achitata in termen de maximum 10 zile de la depunerea dosarului complet, fata de 15 zile pana acum. Noile norme privind RCA vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Doritorii de credite prin programul guvernamental “Prima Casa” pot merge la banca pentru a li se face sau reface calculele, dar raspunsul va fi intarziat de deciziile Fondului de Garantare, sciu jurnalistii de la Evenimentu Zilei.

Cei care au dosarul gata si vor sa mearga la banca pentru a solicita un credit prin programul „Prima Casa 2” pot face acest lucru, dar vor trebui sa astepte ceva mai mult timp pentru finalizarea lui deoarece bancile asteapta si ele, la randul lor, deciziile Fondului National de Garantare a Creditului pentru IMM-uri (FNGCIMM).

BCR primeste dosare, face calcule, dar tine dosarul pana dupa 1 martie. Pe de alta parte, bancherii de la Credit Europe Bank considera ca 1 martie 2010 este data probabila cand doritorii pot prezenta dosarul la banca pentru a obtine un credit.

Curierul National explica, in editia de astazi, de ce noile masuri anticriza ale Guvernului “sunt apa de ploaie”. In sedinta de ieri a Guvernului, premierul Emil Boc a anuntat un nou set de masuri anticriza, printre care: urgentarea procedurilor de elaborare a mecanismului prin care tinerii care infiinteaza firme sa beneficieze de facilitati; reducerea numarului de taxe parafiscale; dar si adoptarea proiectului de ordonanta prin care firmele care angajeaza someri sunt scutite de la plata CAS sase luni daca pastreaza angajatii un an.

Ca si in cazul masurilor anuntate anul trecut, dintre care foarte putine au fost si adoptate, intreprinzatorii sunt si de aceasta data sceptici in ceea ce priveste aplicarea lor. Acestia sustin ca "statul le da cu o mana si le ia cu doua”.

Din Bursa aflam ca senatorul PD-L Iulian Badescu i-a solicitat ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, sa suspende prevederile actului normativ care introduce sistemul platilor anticipate pentru impozitul pe profit.

Democrat-liberalul considera necesar ca acest act normativ trebuie sa fie aplicat doar in functie de rezultatele concrete ale exercitiului bugetar.