Ouale cele mai sanatoase si cele mai bune sunt cele ecologice, stampilate cu cifra 0, de la gaini crescute in tarcuri in aer liber si hranite cu mancare organica. Dimpotriva, cele care provin de la gaini crescute in custi mici si hranite cu mancare ce contine substante artificiale sau coloranti au inscriptionata cifra 3.

Trei sferturi dintre supermarketuri si magazine vand oua de la gaini care nu vad lumina zilei niciodata si care practic sunt niste masinirii. Pentru asta sunt hranite cu alimente modificate genetic, care se transmit corpului uman, spun reprezentatntii organizatiei pentru protectia animalelor Vier Pfoten si profesorii in alimentatie.

Gheorghe Mencinicopschi, prof. dr. nutritionist, spune ca in timp consumul de astfel de oua are efecte negative asupra organismului nostru si ne predispune la boli cronice. Specialistii ne sfatuiesc sa cumparam oua de la tarani. Problematic, insa, pentru ca pana la intrarea in legalitate a acestora s-ar incuraja evaziunea fiscala.

Nu mai putin de 20 de magazine si 17 supermarketuri romanesti vand oua stampilate cu cifra 3, adica cele care provin de la gaini crescute in baterii. In acest moment, exista doar patru producatori de oua eco in tara noastra. Interesant este ca pretul oualor cel mai putin recomandate, inscriptionate cu cifra 3, este de aproximativ 60 de bani, iar al celor sanatoase, de tip 0, este de circa 90 de bani.

Mai avem 2 ani la dispozitie ca sa schimbam aceasta situatie, pentru ca din 2012 se va interzice cresterea gainilor in incubatoare numite si baterii, iar crescatorii vor fi obligati sa isi adapteze spatiile.


Sursa: Vier Pfoten

Cum aflam care oua sunt sanatoase?

Pentru a distinge ouale eco de cele din baterii, tot ce trebuie sa facem este sa cautam pe stampila de pe oua cifra ce reprezinta provenienta lor, altfel spus, cum a fost crescuta gaina ouatoare.

Iata ce arata fiecare cifra!

TIPURI DE CRESTERE A GAINILOR

3=BATERII              


Gainile traiesc in custi mici, fiecare gaina avand un spatiu vital de doar 550 centimetri patrati, mai putin decat suprafata unei coli A4. De cele mai multe ori, chiar si 6 gaini pot imparti aceeasi cusca. Custile sunt aranjate pe doua randuri si suprapuse pe 8 niveluri. Gainile stau inghesuite, pe plasa de sarma, fara lumina naturala. Nu isi pot misca picioarele si aripile si nu pot face baie in nisip. Vitamine sintetice, medicamente si coloranti sunt adaugati zilnic in hrana gainilor. Un numar impresionant de gaini isi pierd viata zilnic din aceasta cauza.

O interdictie la nivelul UE a acestor baterii este planificata pentru 2012, data de la care doar custile imbunatatite vor fi acceptate. Acestea confera un total de 750 centimetri patrati pentru fiecare gaina. Custile includ si un cuibar pentru depunerea oualor, un loc de odihna si o zona de scormonit in pamant. In Germania si Olanda, “cresterea in grupuri mici” nu intruneste conditiile pentru custile imbunatatite. Acest termen este inselator pentru consumatori, deoarece da impresia ca animalele traiesc intr-un oarecare confort. Cu toate acestea, fiecare pasare are doar 800 centimetri patrati de spatiu vital si sunt 60 de pui tinuti in fiecare baterie.

In toate aceste tipuri de crestere se folosesc baterii unde puii si gainile traiesc in conditii necorespunzatoare. Ouale din grupurile mici de crestere nu trebuie sa va induca in eroare: fiti atenti la stampila de pe ou! 3 inseamna gaini crescute in baterii!

2=HALE LA SOL    


In acest caz, noua gaini sunt crescute pe un singur metru patrat, in hale masive. Uneori, numarul gainilor tinute in aceste conditii poate fi dublat, ajungandu-se la 18 gaini pe metrul patrat. In aceste hale masive pot incapea si 6000 de gaini. Din aceasta cauza, gainile incep sa-si smulga penele una alteia si se ajunge chiar si la canibalism.

1=AER LIBER        


Gainile crescute in aer liber au fiecare un spatiu de cel putin 4 metri patrati in timpul zilei. Conditiile din spatiul respectiv sunt mult mai bune decat cele din halele la sol si cele din baterii. Gainile au la dispozitie cuibare pentru depunerea oualor, locuri de odihna si o zona de scormonit in pamant.

0=AER LIBER, HRANA ECOLOGICA  


Cresterea “organica” pune la dispozitia gainilor un minim de 4 metri patrati pentru fiecare gaina. Tarcul unde sunt tinute gainile poate adaposti un total de maxim 3.000 de pasari. Folosirea de medicamente si alte substante pentru hrana gainilor este interzisa. Pentru ca iarba pe care gainile o mananca nu este tratata cu pesticide sau fertilizatori sintetici sau chimici, ouale pe care acestea le produc sunt 100% naturale si sanatoase.

Sursa: Vier Pfoten

Cumperi produse ecologice? (70 voturi)
Da, pentru ca ma intereseaza sanatatea mea.
45.71%
Nu, fiindca nu am incredere ca sunt cu adevarat ecologice.
30%
Nu, pentru ca mi se par prea scumpe.
15.71%
Nu, nu m-am gandit la asta.
8.57%