Comentariile lui Draghi, facute la o conferinta a BCE din Sintra, Portugalia, semnaleaza ca oficialii institutiei analizeaza o gama larga de masuri, de la reducerea dobanzilor si pana la noi imprumuturi catre banci sau achizitii de active, pentru a preveni ca inflatia prea scazuta sa submineze redresarea economica din zona euro, relateaza MarketWatch.

"Trebuie sa fim atenti in mod special la o posibila spirala negativa, a unei inflatii scazute si a unor asteptari de inflatie si creditare scazute, in special in tarile cu probleme economice", a afirmat Draghi, potrivit Mediafax.

El a avertizat ca exista riscul de instalare a asteptarilor pentru un proces dezinflationist care sa determine populatia si companiile sa amane achizitiile si investitiile, intr-un ciclu dezinflationist clasic.

"Nu suntem resemnati sa permitem inflatiei sa ramana la un nivel scazut o perioada lunga de timp", a spus seful BCE.

Draghi a declarat dupa sedinta de politica monetara de pe 8 mai ca oficialii bancii sunt pregatiti sa ia masuri de relaxare monetara la reuniunea din 5 iunie, dar ca asteapta mai intai datele actualizate referitoare la inflatie si crestere economica.

Ulterior, si alti reprezentanti ai BCE au adoptat o pozitie similara, astfel incat reducerea dobanzilor pare hotarata, in opinia analistilor de pe pietele financiare.

In luna aprilie, inflatia din zona euro a fost de 0,7%, cu mult sub tinta BCE, de aproape 2%.