"Ministerul Justitiei va explica aceasta decizie intr-un comunicat", a declarat José Blanco, ministrul pentru lucrari publice si purtatorul de cuvant al guvernului, intr-o conferinta de presa la Madrid, citat de Financial Times.

Decizia este neobisnuita pentru Spania, scrie publicatia britanica. Sáenz a cerut o gratiere in martie, dupa ce a fost condamnat la inchisoare si i s-a interzis practicarea meseriei de bancher de catre Curtea Suprema, in urma unui proces foarte lung privind neplata unui imprumut de catre o companie.

De ce a fost acuzat bancherul

Sáenz a fost condamnat pentru acuzatii false impotriva unor presupusi datornici ai Banesto, in prezent o subsidiara a Santander, care au facut inchisoare pentru o scurta perioada in 1994 din cauza acestei afaceri. La momentul respectiv, directorii Banesto, condusi de Sáenz, incercau sa recupereze imprumuturi, dupa ce banca centrala a Spaniei preluase controlul Banesto in 1993. Misiunea lor era aceea de a restabili finantele bancii. La vremea respectiva, nu au existat indicii ca Sáenz ar fi actionat in interes personal.

Purtatorul de cuvant al guvernului a declarat, astazi, ca nu este normal sa se comenteze asupra gratierilor acordate de guvern, dar Ministerul de Justitie va oferi detalii.

Guvernul condus de premierul José Luis Rodríguez Zapatero, va demisiona in decembrie, dupa ce Partidul Socialist, care il sustinea, a pierdut alegerile parlamentare de la sfarsitul saptamanii trecute.

Bancherii de la Santander, multumiti de gratierea CEO-ului

Santander, care l-a sprijinit pe Sáenz in timpul procesului si i-a permis sa isi pastreze postul, a transmis intr-un comunicat ca banca "este multumita de decizia Consiliului de Ministri de a-l gratia pe Alfredo Sáenz".

Sáenz a fost acuzat ca a incercat sa-i forteze pe actionarii minoritari ai grupului Harry Walker sa restituie imprumuturi de 3,8 milioane de euro, pretinzand ca acestia ar fi garantat creditele, fara ca in realitate sa fie asa. Potrivit Santander, imprumutul nu a fost restituit niciodata.

Directorul general al celei mai mari banci spaniole dupa active a afirmat, in timpul procesului, ca nu putea cunoaste in detaliu fiecare imprumut la o banca impovarata de credite neperformante de miliarde de euro, insa tribunalul a considerat ca stia si ca trebuie sa-si asume responsabilitatea.

Cazul a ridicat in Spania la fel de multe semne de intrebare despre sistemul bancar precum despre cel juridic, scrie cotidianul britanic de business. Judecatorul care i-a condamnat pe presupusii debitori a ajuns si el la inchisoare, pentru coruptie.

Citeste si:

Papa intervine in criza datoriilor din Europa. Ce sfaturi da Banca Vaticanului liderilor zonei euro

Basescu ataca dur bancile: "Vreau sa cred ca nou-venitii in UE nu vom fi pusi sa va platim lacomia" VIDEO