La sfarsitul lunii august bancile au inregistrat restante de aproape 14 miliarde de lei. Vorbim aici doar de creditele a caror valoare depaseste 5.000 de euro. Asadar suma ar putea fi si mai mare daca punem la socoteala si toate imprumuturile de nevoi personale.

Iar in august restantele mai mici de 15 zile au crescut cu aproape 130%. Vorbim de aceeasi luna in care bugetari si-au primit pentru prima oara lefurile reduse

Bancherii se tem ca aceste restante ar putea ajunge in lunile urmatoare la 30 sau chiar 90 de zile daca nu se va gasi o solutie pentru reesalonarea creditelor.

In unele judete bancherii s-au prezentat la inspectorate cu oferte de reesalonare sau refinantare. Altii le-au trimis prin posta bugetarilor care se confrunta cu probleme financiare diverse oferte. De exemplu, la o rata de 100 de euro, clientul ar putea sa plateasca si cu 30% mai putin timp de un an.

Si brokerii de credite au inregistrat o crestere cu 20%- 25% a cererilor de refinantare. Este de-a dreptul suprinzator cat s-au indatorat unii dintre angajatii la stat in trecut.

Specialistii avertizeaza insa ca cei stiuti de rau-platnici vor gasi mai putin intelegere. In plus, in cazul refinantarilor la creditele ipotecare, banca va cere o noua evaluare a locuintei.