Moody’s a analizat efectele taierilor cabinetului Boc asupra creditelor de consum si a lansat un avertisment dur: s-ar putea ca debitorii care lucreaza la stat sau care sunt deja la pensie sa nu-si mai poata rambursa imprumuturile.

Pe de o parte, din cauza diminuarii cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor. Iar pe de alta parte, in scrisoarea cu FMI este prevazuta o limita maxima a numarului de angajati din sistemul public pentru finele acestui an, de 1,29 milioane, fata de 1,36 milioane in prezent, astfel ca diferenta de 70.000 reprezinta numarul de salariati care trebuie disponibilizati.

Asta in conditiile in care o cincime din creditele destinate populatiei au fost acordate de banci salariatilor din sectorul public, ceea ce reprezinta aproximativ 20 de miliarde de lei (4,8 miliarde euro), potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Iar surse din piata bancara sustin ca unele banci au acordat circa 10% din imprumuturi angajatilor de la stat, in timp ce altele au finantat bugetari in proportie de 25%.

Cu toate acestea, potrivit bancherilor, in cel mai pesimist scenariu, cu intrarea in incapacitate de plata a jumatate dintre clientii din sistemul public, solvabilitatea medie a bancilor nu va scadea sub 10%, comparativ cu 14,7% in prezent.