2014 a fost anul cu cea mai mare crestere reala a salariului mediu net de la declansarea crizei. Majorarile salariale nu au fost anulate de scumpiri cum se intampla pana acum.

Cresterea economica s-a simtit usor si in buzunare. Anul trecut, in decembrie, salariul mediu net pe economie era cu 6% mai mare decat cel din decembrie 2013, o crestere cam de 100 de lei.  Cele mai mari lefuri le au angajatii din industria petroliera, cea a tutunului si salariatii din banci sau IT, in timp ce profesorii si medicii au printre cele mai mici salarii .

Ionut Dumitru - economist: "Evident ca nu e nimic spectaculos, nu ne putem astepta de maine sa fie mult mai bine decat a fost pana acum, sunt cresteri relativ modeste fata de perioada precriza, dar sunt cresteri, asta e important".

Cei care si-au rambursat creditele sau n-au probleme cu ratele au iesit mai des la cumparaturi, spre deosebire de anii trecuti cand preferau sa tina banii la saltea.

Intra mai multi bani in consum. Se vede cu ochiul liber in parcarile mallurilor. Sunt mai aglomerate, ce-i drept nu la fel ca inainte de criza. Dar oricum, in 2014, romanii au cumparat mai multe electrocasnice, au cheltuit mai multi bani pe mancare si, in sfarsit, dupa multi ani, au crescut vanzarile auto.

Ionut Dumitru: "Oamenii au inceput sa mai cheltuiasca dupa 3-4- 5 ani in care nu s-au facut achizitii spectuculoase in acest domeniu, e momentul in care isi inlocuiesc unele bunuri de folosinta indelungata. Am recuperat scaderea din timpul crizei, suntem proababil usor pe plus fata de 2008".

Exporturile au depasit pentru prima data anul trecut pragul de 50 de miliarde de euro, in crestere cu aproape 6%, sustinute in special de vanzarile fabricilor Dacia si Ford.

Singurul motor al economiei care nu functioneaza sunt constructiile, pentru ca Guvernul a redus cheltuielile de investitii pentru autostrazi si alte proiecte.

Gheorghe Ialomitianu: "Cei de la Fondul Monetar au criticat foarte mult taierile de investitii. S-au taiat investitiile, iar Romania putea sa aiba o crestere mai mare cu 1%".

Romania a avut anul trecut a 5-a cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, dupa Ungaria, Polonia sau Marea Britanie, dar peste Germania sau Franta.

Cresterea economica din trimestrul al patrulea a fost in termeni reali de 0,5% fata de precedentele trei luni, in functie de date ajustate sezonier fara corectia cu numarul de zile lucratoare, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu acelasi trimestru din 2013, produsul intern brut a avansat cu 2,6% pe serie bruta si cu 2,5% pe serie ajustata sezonier.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute pentru anul 2013, in vederea reconcilierii datelor trimestriale cu cele anuale semidefinitive, si a includerii estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014", se spune in comunicat.

Cresterea economica din primul trimestru al anului trecut, fata de ultimul trimestru din 2013, a fost ajustata de la 0,8% la 0,3%, iar cea din trimestrul al treilea a fost revizuita in urcare, de la 1,8% la 2,2%, comparativ cu trimestrul al doilea. Datele pentru trimestrul al doilea au ramas nemodificate, la o contractie a PIB de 0,4% fata de primul trimestru al anului.

Citeste si: Economia zonei euro a crescut peste asteptari, impinsa de la spate de Germania. Grecia scade si starneste noi ingrijorari

Comisia Europeana a revizuit in urcare, la inceputul lunii, prognoza privind evolutia PIB pentru anul trecut, de la 2% la 3%, datorita rezultatelor bune obtinute in trimestrul al treilea, pe fondul intensificarii peste asteptari in zona consumului privat si a exporturilor. Totodata, pentru 2015 estimarea Comisiei s-a apreciat de la 2,4% la 2,7%.

Banca Mondiala a revizuit la mijlocul lunii ianuarie prognoza pentru cresterea economica de anul trecut, de la 2,7% la 2,6%, dupa ce nivelul fusese ajustat in octombrie, fata de estimarea de 2,8% in iunie.

Compania Coface estima la finele lunii ianuarie un avans al PIB in 2014 de maxim 2,5%, nivelul de anul trecut depinzand de consumul din luna decembrie.

Romania, la egalitate cu Olanda, Marea Britanie si Portugalia

La nivelul Uniunii Europene, Romania a inregistrat a cincea mare crestere economica in trimestrul al patrulea compartiv cu trimestrul anterior, de 0,5%, la egalitate cu Olanda, Marea Britanie si Portugalia. Estonia a consemnat cel mai mare avans economic din UE, de 1,1%, in timp ce economiile Ciprului, Greciei si Finlandei s-au contractat cu 0,7%, 0,2% si, respectiv 0,3%.

Si prin comparatie cu trimestrul al patrulea din 2013, economia Romaniei a inregistrat al cincelea cel mai bun ritm de crestere in UE, de 2,5%. Ungaria a consemnat cel mai mare avans al PIB, de 3,4%, fiind urmata de Polonia (3,1%), Marea Britanie (2,7%) si Estonia (2,6%).

La polul opus s-au situat Ciprul, a carui economie a scazut cu 1,9%, Italia, cu o contractie economica de 0,3%, si Finlanda, cu un declin de 0,1% al produsul intern brut.

Comunicatul INS poate fi consultat AICI.