"In luna iunie trebuie sa intre in vigoare directiva europeana prin care se prevede eliminarea acestor comisioane bancare la creditele de consum fara garantie imobiliara de pana la 75.000 de euro, dar dorim sa discutam cu ANPC pentru a largi aria de aplicare a directivei", a declarat,  Bogdan Chiritoiu, presedintele Consilului Concurentei.

Piata bancara este in momentul de fata prioritatea numarul unu pentru Consiliul Concurentei, din punct de vedere legislativ, a aratat presedintele institutiei."Vrem sa limitam aplicarea acestui comision de rambursare la toate creditele cu dobanda variabila cu sau fara garantie imobiliara , a precizat oficialul Consiliului Concurentei.

Bancherii nu suntinsa de acord cu  intentia Consiliului Concurentei. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor a declarat:

"Suntem dispusi sa avem aplicata directiva europeana asa cum e ea, fara a o extinde. Nu trebuie sa fim mai catolici decat Papa. Trebuie sa urmam niste etape pentru ca sistemul bancar este unul sensibil si nu putem face schimbari radicale peste noapte."

Comunitatea bancara va aplica, din luna iunie 2010, limitarea la 1% a comisionului de rambursare anticipata pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse intre 200 si 75.000 de euro, potrivit unei directive a Comisiei Europene (CE).

Directiva 2008/48/CE prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.