"Suntem in recesiune tehnica si probabilitatea este ca sa ramanem in recesiune si dupa acest trimestru. Trimestrul al treilea a inceput foarte rau. Deci, trimestrul trei are mare probabilitate sa fie in continuare pe minus fata de trimestrul anterior, dar avem doar datele pe iulie", a spus Radulescu.

Romania a reintrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care au relevat modificarea evolutiei pentru primul trimestru, de la +0,2% la -0,2%.

Economistul bancii a aratat ca, fata de luna iunie, industria a decelerat la 5,7% an la an in iulie, comertul cu amanuntul a decelerat la 6,3%, iar exporturile au urcat cu 12,7% luna la luna si cu 6,6% an/an, la 4,8 miliarde euro.

"Nu stiu in ce masura vor fi relansate investitiile publlice, mai ales ca intram intr-o perioada electorala. Asta ar mai putea schimba putin perspectiva, dar estimarea actuala este ca vom ramane in recesiune tehnica", a spus Radulescu.

Pe de alta parte, din punct de vedere al indicatorilor macroeconomic, economia nu a aratat niciodata mai bine decat acum dupa 1990. "Avem stabilitatea preturilor, deficite comercial si de cont curent mici, dobanzi la minime istorice", a continuat economistul Bancii Transilvania.

Radulescu a explicat ca exportul a atins record dupa record, mai ales pentru ca populatia din Vest a preferat, din cauza incertitudinilor, sa cumpere produse mai ieftine din Est. "Exporturile romanesti au beneficiat de efectul de substitutie din Vest, dar lipsit de snobismul de marca", a aratat economistul bancii.

Potrivit lui Radulescu, este foarte probabil ca BNR sa reduca din nou dobanda de politica monetara, plasata acum la 3,25% pe an, in septembrie si noiembrie. "Probabilitatea unei dobanzi de 2,75% pe an pana la finele anului este foarte mare", a considera analistul.

Analistii Bancii Transilvania au o prognoza de crestere economica de 2,5% pentru acest an, in scadere de la 3,8% inainte de ultimele date privind PIB. Ei vad insa premise de accelerare graduala a PIB pe termen mediu, la 3,6% in 2015 si 4,2% in 2016.