Potrivit CFR Calatori, trenul Rapid 463 Bucuresti Nord – Sofia– Kulata –Thessaloniki, cu plecare, marti, din Bucuresti Nord, va fi anulat pe portiunea Kulata – Thessaloniki si va circula numai pe distanta Bucuresti Nord (plecare la 12,24) – Sofia – Kulata (sosire la 2,25).

De asemenea, trenul Rapid 462 Thessaloniki – Kulata – Sofia– Bucuresti Nord, cu plecare, miercuri, din Thessaloniki, va circula numai pe distanta Kulata (plecare 3,50) – Sofia – Bucuresti Nord (sosire la 18,30) si va fi anulat pe portiunea Kulata –Thessaloniki.

Daca in zilele urmatoare este posibil sa mai apara anunturi cu trenuri sau curse aeriene anulate, pe segmentul turism specialistii nu intrevad mari probleme. Cel putin deocamdata. In cazul in care greva se va prelungi pana in jurul datei de 15 mai, atunci vanzarile vacantelor catre Grecia pentru aceasta vara s-ar putea sa aiba de suferit, iar lumea sa se sperie.

Vanzarile inca nu au inceput pentru sezonul estival, dar daca situatia va continua pana pe 15 mai, atunci intr-adevar vor fi probleme. Pana acum, din discutiile cu hotelierii greci lucrurile sunt linistite. Agentiile noastre au luat legatura cu partenerii de acolo si situatia este buna. Grav va fi daca aceasta greva va duce la inchiderea vamilor sau va tine suficient timp incat oamenii sa prinda teama de a-si mai petrece vacanta acolo”, a declarat pentru incont.ro Dragos Raducan, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Greva programata sa inceapa miercuri urmeaza protestelor de sambata de la Atena, cand grecii au iesit in strada, in semn de protest fata de imprumutul de la FMI si UE si fata de masurile de austeritate pe care le pregateste Guvernul.

Confederatia generala a muncitorilor greci a anuntat organizarea unei greve generale in sectorul privat, pe data de 5 mai, iar Federatia functionarilor publici eleni a decis sa se alature protestului.

Sindicatele au luat decizia pentru "a respinge santajul neo-liberal si conditiile cerute de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, de egalizare a drepturilor sociale si economice ale muncitorilor", potrivit organizatiei.

In schimbul ajutorului de 110 miliarde de euro acordat de FMI si de statele din zona euro, cel mai mare ajutor financiar din istorie acordat unui stat, Grecia s-a angajat sa reduca cheltuielile bugetare cu pana la 10% din PIB, sa economiseasca 30 de miliarde de euro la bugetul de stat, sa taie salariile bugetarilor si sa majoreze taxele. TVA-ul ar urma sa creasca de la 21% la 23%.

Pe langa sindicate, care au respins aceste masuri de austeritate si sa pregatesc sa blocheze activitatea in toate sectoarele economice, nici statele membre nu au dat cu usurinta acest ajutor, cel mai inversunat opozant fiind Germania. De altfel, Germania va avea cea mai mare contributie la ajutorul financiar acordat Greciei, Guvernul de la Berlin fiind nevoit sa scoata din buzunar 25 de miliarde de euro.

Potirivit unui studiu, citat de CNN, peste 90% dintre germani voiau ca Grecia sa fie lasata sa dea faliment, contrariati de risipa de bani pe care o face Guvernul de la Atena.

Astfel, potrivit studiului, pensia unui grec reprezinta 80% din salariu, in timp ce pensia unui german reprezinta 46% din salariu. Un grec are 14 salarii pe an, in timp ce un german are 12, iar stagiul de cotizare pentru pensie este de 35 de ani, in timp ce un german munceste 45 de ani pana iesie de pensie.

Nici grecii nu s-au aratat incantanti de ideea contractarii unui imprumut atat de consistent, un sondaj realizat de o televiziune locala indicand faptul ca doi greci din trei au respins ideea indatorarii.

In consecinta, Grecia se astepata la ample manifestari sociale in perioada urmatoare, manifestari care au debutat sambata, prin mitingurile din fata Ministerului Finantelor, si care vor continua cu greva generala de miercuri.