Tarile din regiunile mentionate cumpara 32% din oferta mondiala de cereale.

Graul, porumbul, orezul si soia au inregistrat marti cea mai mare scadere permisa la bursa din Chicago, iar cerealele au continuat miercuri evolutia negativa, din cauza escaladarii violentelor in Libia, potrivit agentiei Bloomger, preluata de Mediafax.

Liderii din Tunia si Egipt, cel mai mare importator de grau din lume, au fost deja inlaturati.

Speculatorii, intre care fondurile de hedging, si-au redus saptamana trecuta cu 20% pariurile pe cresterea pretului graului.

Preturile cerealelor au crescut luna trecuta, sustinute de achizitiile mari ale tarilor din Nordul Africii si Orientul Mijlociu in vederea majorarii stocurilor si temperarii protestelor declansate partial de costul mare al alimentelor.

Statele Unite, cel mai mare exportator de cereale din lume, anticipeaza cresterea cu 49% a livrarilor intr-o perioada de 12 luni care se va incheia in iunie, cel mai mare avans din ultimii 18 ani.

"Piata anticipeaza ca Orientul Mijlociu nu va mai importa pana la calmarea situatiei. Piata isi poate continua declinul din cauza evenimentelor", a declarat Jonathan Bouchet, analist la firma de brokeraj OTCex Group din Geneva.

Pretul graului cu livrare in luna mai a scazut cu 1,4% la Chicago, la 7,8475 dolari pe busel (27 kilograme), dupa ce a coborat in timpul tranzactiilor cu 4,9%. Graul a fost cotat in utlimele trei sedinte in scadere cu 11%, cel mai amplu declin dupa martie 2008.

Porumbul cu livrare in luna mai a fost cotat in scadere cu 2,3%, la 6,7475 dolari pe busel. In ultimele trei zile preturile au scazut cu 6,7%, cel mai mult din noiembrie anul trecut.

Pretul orezului cu livrare in luna mai a scazut cu 39 de centi, respectiv cu 2,7%, la 14,185 dolari pentru 100 de livre (45,35 kilograme). Preturile au coborat cu 7,9% dupa 17 februarie.

Cotatia soiei cu livrare in mai s-a mentinut la 13,155 dolari pe busel, dupa ce a scazut initial cu 1,1%.