Leul s-a depreciat in acest an cu 19,4% fata de moneda elvetiana, de la 3,4211 lei/euro la finalul lunii decembrie 2010.

Fata de inceputul anului 2010, moneda nationala inregistreaza o pierdere de 43,8%. Inaintea declansarii crizei financiare, din septembrie 2008, francul se tranzactiona pe piata romaneasca in jurul a 2,2 lei/unitate, iar deprecierea in raport cu acea referinta se ridica la circa 85%.

"Sentimentul ramane usor negativ, in conditiile in care francul continua sa se aprecieze in raport cu euro, chiar si dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a anuntat noi masuri de combatere a acestui trend. Eu cred ca situatia e mai grava ca in 2008, pentru ca atunci a fost o criza a bancilor, care au fost salvate de catre state, insa acum statele au probleme. Pe ele cine le mai salveaza?", a spus un dealer, pentru Mediafax.

Pentru zecile de mii de romani imprumutati in aceasta moneda si care abia reusesc sa isi plateasca ratele, bancile cauta solutii. Fie reduc dobanda, fie amana plata ratelor. "Solutiile pe care le propunem clientilor sunt: in primul rand scadem cu 1% dobanda clientilor, ceea ce inseamna o reducere cu pana la 10% a ratei pe care o au. In plus, de asta am decis sa si stopam plata principalului, a capitalului, din rata", a declarat Gabriel Cretu, director executiv vanzari OTP.

Cine are o rata de 760 de franci pe luna plateste acum peste 3100 de lei. Dupa aplicarea acestor facilitati, pe care trebuie sa o ceara in scris, clientul face o economie de 1200 de lei, adica va plati cu o treime mai putin.

Alte banci ofera reesalonarea creditului pe o perioada mai lunga pentru a reduce rata lunara. Nimeni nu recomanda insa refinantarea unui credit in franci cu unul in euro. "Daca raportam creditul initial din franci la euro, la momentul acordarii si la momentul actual, suma va fi mult mai mare pentru client, deci nu cred ca e un moment bun sa facem o astfel de schimbare", spune Radu Topliceanu, director executiv Raiffeisen.

Francul a continuat sa creasca si fata de euro

Francul elvetian a scazut usor miercuri, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a anuntat noi masuri agresive de stopare a aprecierii monedei, insa si-a reluat ulterior trendul ascendent si este in crestere cu 0,3% fata de euro.

Francul a urcat marti cu 5%, apropiindu-se de paritate fata de euro la un record istoric de 1,0075 franci/euro, si se tranzactioneaza miercuri la un curs de 1,0387 franci/euro.

Analistii considera ca aprecierea francului nu poate fi oprita decat prin interventia directa a bancii centrale sau prin introducerea unor mecanisme de control al fluxurilor de capital.

Alaturi de aur, francul elvetian este considerat unul dintre putinele active sigure ramase pentru investitorii care cauta sa-si adaposteasca averile de criza datoriilor de stat din Europa si de problemele economice ale Statelor Unite.

Alarma la Berna. Aprecierea francului pune in pericol economia Elvetiei

"Supraevaluarea masiva a francului elvetian ameninta dezvoltarea economiei in Elvetia si a crescut puternic riscurile privind stabilitatea preturilor" se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Elvetiei. Astfel institutia financiara anunta cresterea lichiditatii pe piata monetara si efectuarea unor tranzactii valutare swap pentru a combate aprecierea francului.

Masurile de lichiditate au fost folosite ultima data in 2008. Banca centrala elvetiana a aratat ca va urmari atent evolutiile de pe piata valutara si, daca va fi necesar, va lua noi masuri de combatere a aprecierii francului.  Aprecierea puternica a acestei monede sever cresterea economica a Elvetiei si exporturile care genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al tarii. 

Banca Nationala a Elvetiei a surprins pietele cu o saptamana in urma, cand a redus dobanzile in banda 0-0,25%, respectiv "cat mai aproape de zero", si a anuntat ca va creste semnificativ volumul de franci din piata monetara. 

Record istoric. Francul a depasit pragul psihologic de 4 lei

Francul a urcat la maxime istorice fata de euro si dolar, reflectand temerile investitorilor privind criza datoriilor de stat din zona euro si situatia economica din SUA. Trendul a fost accentuat in ultimele zile de reducerea ratingului SUA de catre Standard & Poor's pentru prima data, de la AAA la AA+. 

Citeste si:

Moare si ultima speranta. Cata putere mai are China sa salveze lumea

Angajatul-surpriza al Trezoreriei americane. Cine este tanarul care a descoperit greseala de 2 trilioane de dolari a S&P