"Pana in prezent nu am avut nici un semn ca germanii isi retrag banii din Elvetia in mod simtitor pentru a-i transfera in Singapore", a declarat presedinta Confederatiei.

Presedinta a fost intrebata despre continutul ultimului raport cu date bancare referitoare la conturile germanilor in Elvetia, achizitionate de un land german, care arata transferul fondurilor germane plasate in Elvetia catre Singapore, care ar fi fost orchestrate de banca elvetiana UBS.

"Bancile s-au angajat sa nu faca acest gen de transferuri, din motive fiscale" si de altfel, acordul fiscal cu Germania a fost "conceput astfel incat averile nu vor fi transferate oriunde, ci impozitate aici, in conditii acceptabile", precizeaza aceasta.

Potrivit presedintei elvetiene, acordul fiscal ofera posibilitatea de a impozita averile in mod just. Daca acordul intra in vigoare, discurile cu date "nu mai au nici o valoare", iar "averile germane din Elvetia vor fi ulterior impozitate".

Daca Germania refuza acordul, nu ii vor ramane decat mijloacele actuale de anchetare a suspectilor, si anume cele administrative.

Daca cererea este bazata pe date furate, Elvetia nu va oferi asistenta administrativa, a reiterat aceasta precizand ca acordul fiscal ofera cea mai buna posibilitate de garantare a impozitarii tuturor conturilor contribuabililor germani in Elvetia.

"Trebuie sa rezolvam intr-un fel sau altul problema abuzurilor de secretul bancar. Nu mai vrem alte fonduri straine nedeclarate in Elvetia", a amintit Widmer-Schlumpf, care este si ministru al Finantelor in Elvetia.