"In privinta absorbtiei fondurilor europene, obiectivul este ca in 2012 sa aducem in tara sase miliarde de euro pe Fondul de coeziune si pe fondurile din Agricultura", a precizat Emil Boc, citat de Mediafax.

El a aratat ca absorbtia fondurilor europene este una dintre masurile neceseare pentru crearea de locuri de munca. Un alt obiectiv mentionat de prim-ministru este sustinerea masiva a investitiilor, in 2012 alocandu-se de la buget 38,1 miliarde de lei in acest scop.

Premierul declara recent ca Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de aproape 2% si s-a incadrat in tinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB, iar unul dintre principalele obiective pentru acest an este atragerea a circa sapte miliarde euro fonduri europene, reprezentand o rata de absorbtie de 20%.

La cea mai recenta evaluare a acordului cu FMI, autoritatile romane si institutiile financiare internationale au mentinut prognoza de crestere economica de 1,5% pentru 2011, dar au redus semnificativ estimarea pentru acest an, la circa 2%.

Agentia de rating Moody's anticipeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 2,2% in acest an, odata cu accelerarea absorbtiei fondurilor europene, iar inflatia se va mentine aproape de tinta BNR la sfarsitul anului, la 3%, facilitand conditii mai relaxate de politica monetara.

Situatia economica incerta din zona euro, pe fondul crizei datoriilor de stat, afecteaza perspectivele de crestere economica ale Romaniei pe canalul exporturilor, se arata intr-o analiza Moody's.

Absorbtia mai rapida a fondurilor europene si cresterea implicita a investitiilor interne ar trebui sa compenseze insa pentru scaderea exporturilor, mentinand cresterea economica peste pragul de 2% in 2012, dupa un avans estimat la 2,1% anul trecut.

Inflatia, care a atins in septembrie si noiembrie doua noi minime dupa 1990, la aproximativ 3,4%, a scazut la 3% in decembrie, estimeaza Moody's, si urmeaza sa se mentina la acelasi nivel si la sfarsitul acestui an. Odata cu relaxarea presiunilor inflationiste, BNR va relaxa conditiile de politica monetara, intentie subliniata si de reducerea recenta a dobanzii cheie.

Citeste si:

Barbatul care produce bani numai in timp ce doarme