Potrivit datelor subsidiarei locale a grupului italian Enel, citate de Mediafax, pierderile acestei companii, in Romania, determinate de sustrageri si de vechimea retelelor, ar putea acoperi necesarul anual al unui oras cu 500.000 de locuitori. Asta ar insemna practic alimentarea cu energie pentru un an de zile a oraselor Timisoara si Bacau sau Cluj – Napoca si Ploiesti.

 "In 2009, s-a inregistrat o crestere a fraudelor de electricitate, prin conectari ilegale la retea, prin falsificarea consumului real redat de contoare de energie electrica sau alte actiuni ilegale. (...) In multe zone, in special in Muntenia Sud (subsidiara a Enel care deserveste Capitala - n.r.), reteaua electrica are o vechime considerabila, majoritatea componentelor fiind mai vechi de 30-40 de ani", au explicat oficialii Enel. Cauza principala a intreruperilor in alimentare cu energie este uzura tehnica a retelelor, dar si furturile de energie, conform sursei citate.

Furturile de electricitate in zonele de activitate ale Enel Romania au crescut anul trecut, iar cele mai multe infractiuni au loc in judetele Giurgiu, Hunedoara, Constanta, dar si in municipiul Bucuresti.

Enel este proprietar in Romania al retelelor de distributie si furnizare electricitate din Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, inclusiv ale celor din Bucuresti, fiind cel mai mare distribuitor privat de energie din tara noastra.

Furturile de de energie duc la crestea pierderilor pentru o companie, iar aceasta va incerca mai departe sa le recupereze de la toti consumatorii prin tarifele pe care ar urma sa I le aprobe Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei – ANRE.