Lichiditatile de circa 1.000 de miliarde de euro puse la dispozitia sistemului bancar din zona euro de catre Banca Centrala Europeana (BCE), in doua etape, au redus tensiunile, dupa ce randamentele obligatiunilor italiene au depasit la sfarsitul anului trecut 7%, nivel considerat nesustenabil pe termen lung. 

La inceputul acestui an, costurile imprumuturilor Spaniei si Italiei au scazut constant, datorita cresterii increderii investitorilor ca noile guverne de la Madrid si Roma vor implementa reformele necesare rezolvarii problemelor financiare. 

Spania a socat insa pietele Luna trecuta, anuntand ca in 2011 a depasit tinta deficitului bugetar, iar pentru acest an a fixat un obiectiv de 5,8% din PIB, peste cel de 4,4% convenit cu Comisia Europeana. 

Investitorii au inceput sa renunte la obligatiunile spaniole in favoarea celor italiene, indicand faptul ca epicentrul crizei se modifica. 

"Intreaga situatie a Spaniei s-a deteriorat rapid. Ne uitam la Spania ca la urmatoarea sursa de stres, urmatorul element fragil", a declarat Peter Allwright, director la compania RWV Partners, care administreaza active de 4 miliarde de dolari. 

Daca investitorii vor continua sa vanda obligatiuni spaniole, contagiunea in restul zonei euro va fi mai periculoasa decat cea declansata de Grecia si Portugalia, economii mult mai mici decat Spania.

In aceste conditii, si obligatiunile Italiei ar putea testa din nou maximele de anul trecut, considera Allwright.  Randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de 10 ani este de circa 5,4%, cu 0,4 puncte procentuale peste cel al obligatiunilor italiene si cu 0,8 puncte peste un minim atins luna trecuta. 

In cazul Spaniei, presiunile pietei indica nerabdarea investitorilor pentru rezultate. 

Somajul Spaniei se afla la un nivel record, de circa 24%, sectorul privat incearca sa isi reduca datoriile, iar expunerea bancilor locale la imprumuturile neperformante este la cel mai ridicat nivel dupa august 1994.  Aceste probleme ar putea agrava recesiunea din Spania, astfel incat noua tinta a deficitului bugetar pentru 2012 convenita cu CE, de 5,3%, ar putea fi si mai greu de indeplinit. 

Autoritatile de la Madrid vor prezenta bugetul detaliat pana la sfarsitul acestei luni, iar credibilitatea acestuia va fi esentiala pentru atenuarea presiunilor de pe pietele de obligatiuni.  Temerile ca intransigenta UE in sustinerea austeritatii face mai dificila revenirea economiei spaniole la crestere au provocat neincredere in pactul fiscal semnat de majoritatea liderilor europeni. 

"Daca liderii europeni vor face concesii prea mari si-ar putea pierde credibilitatea, dar daca vor fi prea stricti cu Spania vor opri cresterea, acestia sunt factorii luati in considerare de investitori", a declarat Viola Stork, analist la compania Helaba Landesbank Hesse-Thueringen. 

Unii investitori sustin chiar ca lichiditatile puse la dispozitia bancilor de BCE ar putea fi insuficiente pentru a impiedica randamentele obligatiunilor Italiei si Spaniei sa atinga noi maxime. 

Faptul ca bancile au folosit banii de la BCE pentru a-si majora expunerea la datoriile celor doua tari ar putea avea un impact negativ, daca obligatiunile acestora vor fi din nou sub presiunea vanzarilor.  Astfel, o noua crestere a randamentelor acestor obligatiuni va fi mult mai suparatoare decat cea de anul trecut, a averizat Allwright.