Pe lângă dramatismul situaţiei, impactul economic al acestei crize este tot mai sever. În încercarea de a limita răspândirea virusului, guvernul chinez a prelungit mult vacanţa de Anul Nou, ceea ce afectează lanţul global de aprovizionare, cu materii prime şi componente.

“Un duş rece” de care lumea chiar nu avea nevoie, spun analiştii.

Banca Naţională a României consideră situaţia din China un risc care poate provoca scumpiri ale produselor de pe piaţă. Mugur Isărescu spune că nu are deocamdată un impact calculat.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: “Incertitudini sporite (n.r. la adresa inflaţiei) generează și dinamica scăzută a economiei zonei euro și a celei globale, precum și creșterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, inclusiv pe fondul epidemiei de coronavirus”.

În 2018, România a importat din China bunuri de peste 5 miliarde de euro, iar în primele 11 luni ale anului trecut - de 4,2 miliarde de euro.

Cumpărăm din China în special aparate şi echipamente electrice, pe locul al doilea ca valoare fiind metalele, urmate de materialele textile, mobilă, jucării, aparate foto şi ceasuri.

Ca să ne lămurim dacă livrările vor fi făcute la timp, ne întoarcem în China. După o vacanţă de Anul Nou Lunar, mult prelungită, chinezii s-au întors luni la muncă. Situaţia este totuşi departe de normalizare. Muncitorii revin în transe, iar cei care au activitate de birou sunt încurajaţi să lucreze de acasă. De asemenea, angajatorii au fost îndemnaţi să verifice temperatura fiecărui lucrător înainte de intrarea în tură.

Pesemne pentru a-i încuraja pe oameni, însuşi preşedintele Xi a rupt luni neobişnuita tăcere din ultimele săptămâni şi a vizitat un cartier din Beijing, dar şi un spital.

Îngheţarea sau după caz încetinirea producţiei din China au un impact major asupra lanţului global de aprovizionare.

Marile mărci, de la producătorii de mașini până la giganții tehnologici, au dificultăți în a-și fabrica și livra produsele la termen. Stocurile sunt deja la limita inferioară după ce fabricile chineze s-au închis pentru a preveni răspândirea epidemiei Iată de pildă cazul unei firme britanice de nisha.

Tracey Dawson, Daletech: Suntem o companie de electronice. Producem componente electronice pentru diverse companii”.
 
Anna Stewart, CNN Reporter: “Aşadar sunteţi pe undeva pe la mijlocul lanţului de producţie”.
 
Tracey Dawson, Daletech: “Da, exact”

Din păcate pentru ei, britanicii de la Daletech importă o componentă crucială din China.

Tracey Dawson, Daletech: “Aşteptam săptămâna trecută marfa din China. Am aflat cu neplăcută surprindere despre prelungirea vacanţei de Anul Nou Chinezesc. Şi încă şi mai surprinşi să aflăm că fabrica ce ne furnizează nouă materie primă se afla în provincia plasată în carantină şi e, deci, închisă. N-am primit nici măcar o data aproximativă pentru livrare”.

Presaţi la rândul lor de un termen de livrare către clienţi, britanicii au căutat disperaţi alt furnizor, dar îi va costa de trei ori mai mult.

La cu totul altă scară, resimt criza cei de la Apple, în contextul în care cei doi mari asamblori ai iPhone-urilor sale, Foxconn și Pegatron, au sediul în China. O subsidiară a grupului taiwanez Foxconn şi-a modificat liniile de producţie pentru a fabrica măşti medicale şi combinezoane de protecţie. Iar grupul Foxconn lucrează şi cu Dell ori Hewlett Packard.

Pe de altă parte, după LG Electronics şi Ericsson, producătorul japonez de electronice Sony şi gigantul american din domeniul comerţului online Amazon au decis, de asemenea, să nu participe la Congresul Mondial al Telefoniei Mobile de la Barcelona, din cauza temerilor legate de epidemie. Este o teribilă lovitura pentru evenimentul de referinţă din sectorul comunicaţiilor, programat pentru 24-27 februarie.