"Profitul nostru net a fost serios afectat de doi factori: situatia costurilor de risc din Romania si conversia creditelor in valuta in forinti in Ungaria. Am rezolvat problemele in ambele tari", a declarat Andreas Treichl, CEO-ul grupului austriac Erste.

In trimestrul al patrulea, grupul Erste a inregistrat un profit de 42 de milioane de euro, dupa ce in primele noua luni ale anului trecut a consemnat o pieredere neta de 1,48 de miliarde de euro.

Venitul net din dobanzi s-a redus anul trecut la 4,49 de miliarde de euro de la 4,68 de miliarde de euro in 2013, in special pe fondul ratei scazute a dobanzilor din mediul bancar si al efectelor de curs valutar.

Venitul net din taxe si comisioane a crescut la 1,87 de miliarde de euro de la 1,8 miliarde de euro, datorita imbunatatirii rezultatelor diviziei de gestionare a activelor. Rezultatul net din tranzactionare a avansat la 242,3 milioane de euro, de la 218,8 milioane de euro, in timp ce venitul operational a scazut cu 1,7%, la 6,87 miliarde de euro de la 6,99 miliarde de euro.

"Afacerile subsidiarelor noastre din alte tari au mers foarte bine, date fiind provocarile presupuse de mediul bancar in prezent. Pentru prima oara din 2011, observam o imbunatatire a creditarii, cu 1 miliard de euro, in timp ce calitatea creditelor a continuat sa creasca. Dat fiind capitalul puternic de care dispunem, estimam ca acest trend va continua in 2015", a declarat Treichl.

Erste estimeaza ca profitul operational va scadea cu aproximativ 5% in acest an, pe fondul unor rezultate mai slabe, dar sustenabile in Ungaria si Romania, si al ratei scazute a dobanzilor din mediul bancar. De asemenea, grupul anticipeaza o crestere a portofoloului de credite si un declin important al costurilor de risc.

BCR, cea mai mare banca din Romania, a trecut anul trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), dupa ce in 2013 atinsese un profit de aproape 600 milioane lei, in conditiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curatarea bilantului de neperformante.

BCR, membra a grupului Erste, a accelerat reducerea volumului de credite neperformante si a vandut pachete de doua miliarde lei, astfel ca nivelul finantarilor neperformante a scazut cu 24% fata de anul anterior.