Erste a anuntat miercuri seara ca a incheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri (SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia) pentru preluarea unui pachet reprezentand 24,12% din actiunile BCR, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de Erste Bank. Valoarea tranzactiilor de preluare a celor patru pachete de actiuni s-ar ridica la 435 milioane de euro.

Raportat la conditiile agreate in acord cu SIF-urile, BCR este evaluata la 1,8 miliarde euro.

Aditional tranzactiei cu SIF-urile participante, Erste Group va continua sa faca anual oferte de cumparare separate actionarilor BCR (0,48%) care au dobandit actiuni rezultate din programul de oferta de actiuni adresat salariatilor, folosind acelasi principiu de calcul ca in anul 2010.

Erste plateste micilor actionari un pret mai mare decat cel propus societatilor de investitii financiare, pentru ca acestia erau in general angajati ai BCR, care nu puteau participa la deciziile manageriale, erau captivi, si meritau "un nivel de protectie", afirma directorul financiar al Erste.

Pe de alta parte, BCR este evaluata la aproximativ 3,2 miliarde euro, in functie de modalitatea de stabilire a pretului in oferta pe care Erste are dreptul sa o lanseze anual pentru cumpararea actiunilor BCR de la ceilalti actionari minoritari.

Astfel, rezulta o diferenta de 44% intre pretul propus SIF-urilor si cel care ar urma sa fie prezentat celorlalti actionari minoritari. "SIF au intrat intr-o intelegere, au facut-o constient si pentru motive bune. Sper si cred ca masura de a proteja actionarii minoritari este vazuta pozitiv. Cred ca este parte a unei bune culturi corporatiste", a spus directorul financiar al Erste, Manfred Wimmer.

Acordul anuntat in aceasta saptamana prevede ca SIF-urile participante sa renunte la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si la dreptul de a incasa dividende speciale. Erste a mentionat ca si SIF Moldova poate subscrie la acord.

SIF-urile au negociat intens in ultimele luni cu Erste cu privire la pachetele de actiuni de la BCR, iar un grup de investitori a solicitat convocarea AGA la cele cinci SIF-uri pentru mandatarea consiliilor de administratie sa ceara listarea BCR. Consiliile de Administratie de la SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana au respins solicitarea actionarilor. SIF Transilvania a publicat abia joi convocatorul AGA.

Listare, misiune imposibila

Un argument impotriva listarii BCR ar fi, in opinia lui Wimmer, chiar dimensiunea redusa a Bursei de Valori Bucuresti, piata care in opinia oficialului Erste are trebui reformata. "Au fost multe comentarii de regret din punctul de vedere al Bursei de Valori la Bucuresti ca a ratat o oportunitate majora cum era listarea BCR. Nu impartasesc acest regret. In plus, actiunile Erste sunt listate la BVB (...) Si Fondul Proprietatea vrea sa se listeze pe o piata externa. Si acesta este un indiciu", a mai spus Wimmer.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat sa listeze BCR in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, respectiv luna octombrie 2009. In august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amanata cel mult doi ani. Potrivit intelegerii din 2009, intrarea BCR la bursa este posibila doar daca toate cele cinci SIF-uri solicita listarea sau Erste cade de acor cu trei dintre acestea. Oficialii Erste au declarat de mai multe ori ca nu doresc listarea BCR.
 

Citeste si

Cine este headhunterul care va recruta managerii privati pentru companiile de stat. Compania pe care o conduce ar putea incasa 600.000 de euro

Sute de bancheri UBS ar putea ramane fara bonusuri in acest an din cauza fraudei de 2 mld. dolari