"Rezervele minime obligatorii ale bancilor ar putea fi reduse din nou in 2015 si 2016 atat pentru lei, cat si pentru valuta, in vederea sustinerii creditarii in moneda locala si a dezintermedierii financiare ordonate pe partea de valuta", sustine Erste. 

BNR a redus marti rata dobanzii de politica monetara de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variatie de la 2,75 la 2,5 puncte, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, de la 16% la 14%. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei a fost menținuta la 10%. 

Odata cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, decizie anticipata de analistii financiar-bancari, BNR a hotarat si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75. 

Potrivit Erste, decizia BNR nu a fost o surpriza, fiind anticipata prin declaratiile recente ale premierului Victor Ponta.

Reducerea dobanzii va avea probabil un impact minim asupra dobanzilor interbancare, acestea fiind in continuare volatile. In prezent, dobanzile interbancare pentru maturitati foarte scurte sunt cu 1,5-2 puncte procentuale sub dobanda de politica monetara. 

"Ingustarea coridorului de dobanzi ar putea sa favorizeze o ancorare mai buna a dobanzilor interbancare, dar aceasta se va realiza numai in situatia unei gestionari mai ferme a lichiditatii. Altfel, lichiditatea abundenta injectata in piata de catre Ministerul de Finante in noiembrie si decembrie ar putea mentine dobanzile pe termen scurt mult sub dobanda de politica monetara. Episoadele de variatie puternica a dobanzilor pe termen scurt ar trebui evitate in viitor", potrivit Erste. 

In opinia bancii austriece, o noua reducere a dobanzii cheie in primul trimestru al anului viitor ar depinde de stabilitatea cursului valutar si de nivelul scazut al inflatiei. 

BNR a redus marti si prognoza privind inflatia in acest an, de la 2,2% la 1,5% si de la 3% la 2,2% in 2015, repozitionarea traiectoriei avand ca resorturi principale persistenta deficitului de cerere, consolidarea pe un palier mai scazut a anticipatiilor privind inflatia si evolutia economica din Europa. 

In urma reducerii dobanzii de politica monetara de catre BNR si a celor mai recente evolutii interne si internationale, Erste a pus sub revizuire estimarile referitoare la randamentele in lei ale Romaniei.