El crede ca dolarul va cadea in derizoriu, iar "goana dupa aur" din ultimii zece ani va creste exponential pentru investitori fiind obligatoriu sa profite caderile de pret ale acestuia si sa-l cumpere.

Explicatiile strategului Cazenove Capital, Robin Griffiths vin dupa un stimul urias venit din partea Rezervei Federale a SUA, care ar putea avea ca rezultat scaderea valorii dolarului.

Aurul este una dintre cele mai frecvente forme de investitie in criza, iar pretul sau a crescut foarte mult in ultimul an.

Recent, mai multe companii miniere care exploateaza zacaminte de aur au anuntat ca intentioneaza sa creasca volumele extrase, atrase de pretul ridicat al metalului si de estimarile care indica mentinerea acestuia la un nivel ridicat in 2011.

"Aproape 75% din companiile miniere care exploateaza zacaminte de aur se asteapta ca pretul aurului sa creasca pana in ultimul trimestru al anului 2011", potrivit raportului PwC Global Gold Price Survey.

Reprezentantii companiilor miniere estimeaza ca pretul aurului se va situa intre 1.400 si 3.000 de dolari uncia.

La sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, pretul aurului urcase pana la valoarea record de 1.430 dolari pe uncie.

"Tinand cont de cererea mare de aur, va fi interesant de urmarit daca acele companii miniere care au identificat depozite aurifere marginale vor demara productia intr-un ritm mai rapid decat ar face-o in conditii normale de piata", a declarat, in raport, liderul grupului pentru industria energetica, miniera si de utilitati din cadrul PwC Romania, Alexandru Lupea.

De asemenea, PwC arata ca 70% din producatorii de aur intentioneaza sa foloseasca lichiditatile obtinute ca urmare a pretului ridicat pentru identificarea de noi depozite sau extinderea celor actuale.

"Ingrijorarile legate de fragilitatea monedelor, indeosebi cea a dolarului si a euro, contribuie la cresterea pretului aurului. Deficitele bugetare considerabile si gradul din ce in ce mai ridicat de indatorare al sectorului public in SUA si Europa pun presiune asupra celor doua monede. Drept urmare, din ce in ce mai multe state se indreapta spre rezervele de aur ca substitut la pastrarea rezervelor in valuta", se mai arata in raport.

Pretul aurului a scazut marti cu peste 2% si a inregistrat cel mai amplu declin zilnic de la inceputul lunii noiembrie, in urma aprecierii dolarului si a interesului investitorilor pentru plasamente mai riscante, precum actiunile, in detrimentul resurselor naturale, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

Analistii considera insa ca cererea pentru aur va fi sustinuta in continuare de riscul inrautatirii crizei datoriilor in zona euro, temerile legate de accelerarea inflatiei in economiile in dezvoltare si de atentia in crestere acordata deficitului bugetar din Statele Unite.

Vrei sa cumperi aur?

Daca vrei sa cumperi, te asteapta la ghisee si Piraeus Bank, care vinde aur populatiei, sub forma de monede sau lingouri, dar si cea mai mare banca din sistem - Banca Comerciala Romana (BCR).

BCR planuieste sa vanda de anul viitor aur in orice cantitate, pana in prezent, achizitiile minime fiind de cinci kilograme.

In ceea ce priveste aurul, daca vrei sa cumperi, te asteapta la ghisee si Piraeus Bank, care vinde aur populatiei, sub forma de monede sau lingouri, dar si cea mai mare banca din sistem - Banca Comerciala Romana (BCR).

BCR planuieste sa vanda de anul viitor aur in orice cantitate, pana in prezent, achizitiile minime fiind de cinci kilograme.

Citeste si Aurul ia ochii romanilor!

Vezi cu cat s-au scumpit bijuteriile din aur si argint de la inceperea crizei!

Citeste si Miliardarii lumii investesc banii in aur!