Indicele EURIBOR la trei luni a ajuns la o valoare aproape dubla, fata de cea pe care o avea in urma cu jumatate de an. Cauza? Teama de majorare a dobanzii-cheie!

Presedintele BCE, Jean Claude Trichet declara in urma cu doua saptamani, ca intentioneaza, ca pana la sfarsitul lui martie, sa majoreze dobanda BCE la peste 1%, atat cat este in prezent.

In acest caz, in curand, am putea asista la o crestere a dobanzilor la creditele noi luate in moneda europeana.

Decizia lui Trichet vine ca raspuns la presiunile inflationiste de pe pietele europene. Mai mult, dobanda BCE nu a mai fost modificata de la mijlocul lui 2009.

Ce factori influenteaza cresterea EURIBOR?

Piata monetara internationala corelata cu ratele dobanzilor si presiunile bancherilor, raportul euro/dolar, cotatia pretului pe barilul de petrol si politicile fiscale ale BCE, dar si stabilizarea inflatiei prin modificarea dobanzii de referinta, toate acestea au influentat in mod direct sau indirect, criza de peste ocean a carei unda de soc s-a resimtit si in Europa, ceea ce a dus la majorarea indicelui EURIBOR.

Cum se calculeaza dobanda variabila pentru un credit ipotecar?

Exista trei modalitati de calcul. Si anume, creditul se poate calcula in functie de un indice de dobanda (cum ar fi ROBOR pentru credite in lei, EURIBOR pentru credite in euro si LIBOR pentru credite in dolari si franci elvetieni), in functie de un indice intern al bancii (rata de referinta a bancii) sau in functie de evolutia pietei.

In ceea ce priveste creditele care variaza in functie de un indice de dobanda precum EURIBOR, la care se adauga marja bancii, dobanda scade sau creste dupa evolutia EURIBOR. In plus, bancile adauga la acesta o marja care se poate modifica in timp. Alte institutii financiare mentin marja constanta pe toata perioada, ceea ce inseamna ca dobanda nu variaza doar in functie de acesta, banca avand astfel o libertate mai mare pentru stabilirea dobanzii.

Atentie insa! Daca ai un credit la care dobanda iti este calculata in functie de dobanda de referinta a bancii, rata creditului nu se raporteaza la evolutia indicelui EURIBOR, ci este stabilita de institutia de credit. De aceea, dobanda ti se modifica in functie de rata de referinta a bancii si nu de evolutia EURIBOR.

Cum se majoreaza ratele?

Asadar, daca indicele Euribor era in vara trecuta de aproximativ 0,6%, acum a ajuns la 1,174%. Cresterea indicatorului se simte cel mai bine in ratele clientilor, care au credite in euro.

Spre exemplu, daca ai luat un credit imobiliar de 50.000 euro, luat pe 30 de ani, rata acestuia ar putea creste de la 270 de euro la peste 300 euro, la majorarea dobanzii cu un procent.

Insa, pe fondul aceleiasi majorari a dobanzii cu un procent, in cazul unui credit de nevoi personale de 10.000 euro, contractat pe sapte ani, majorarea ratei nu va fi decat de 5-6 euro.

Doua treimi din creditele luate de romani sunt in euro.

Mai jos ai evolutia EURIBOR, iar aici gasesti cursul EURIBOR in orice moment!