Francul elvetian a atins joi al cincilea maxim consecutiv, cursul fiind cu 0,33 bani mai mare fata de paritatea de miercuri, de 4,0865 unitati. Leul s-a depreciat in acest an cu 19,5% fata de moneda elvetiana, de la 3,4211 lei/euro la finalul lunii decembrie 2010.

Vestea buna este ca francul elvetian da semne de stabilizare.

Inaintea declansarii crizei financiare, din septembrie 2008, francul se tranzactiona pe piata romaneasca in jurul a 2,2 lei/unitate, iar deprecierea in raport cu acea referinta se ridica la circa 85%.

Leul s-a depreciat si in raport cu moneda americana, iar paritatea oficiala a urcat cu 5,48 bani, la 3,0177 lei/dolar, de la 2,9629 lei/dolar miercuri.

Potrivit dealerilor, leul s-a confruntat cu o presiune semnificativa de depreciere dupa inchiderea sesiunii locale, iar cursul a urcat peste 4,3 lei/euro.

"Aprecierea euro in fata francului se datoreaza unor zvonuri potrivit carora elvetienii ar vrea sa introduca un impozit de 1% pe depozitele in franci ale nerezidentilor", a spus un dealer, pentru Mediafax.

Analistii spun ca leul ar putea atinge pragul de 4 lei si 30 de bani daca Germania si Franta nu vor anunta noi masuri pentru criza datoriilor. Francul elvetian are insa toate sansele sa coboare sub 4 lei.