Cursul euro/dolar a urcat vineri cu 0,45%, la 1,3335 dolari pentru un euro. Moneda unica europeana s-a depreciat in primul trimestru al acestui an cu 6,8%, sub presiunile problemei Greciei, stat impovarat de datorii.

Planul tarilor din zona euro pentru ajutarea Greciei nu a temperat insa temerile legate de vulnerabilitatea fiscala a altor state europene, precum Portugalia si Spania, ceea ce a redus reactia pietelor.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, considera ca mecanismul convenit joi de statele din zona euro pentru sustinerea financiara a Greciei este viabil, insa nu va fi activat niciodata..

Sefii de state si de guverne din zona euro au cazut de acord asupra infiintarii unui mecanism de sprijin pentru Grecia, stat impovarat de datorii. Instrumentul de finantare presupune acordarea, in caz de necesitate, de imprumuturi bilaterale coordonate din partea membrilor uniunii monetare si Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Presedintele BCE considera ca acest mecanism de ajutor nu va fi accesat, iar credibilitatea statului elen se imbunatateste.

Liderii uniunii monetare au convenit ca mecanismul poate fi activat doar ca ultima solutie, daca finantarea de pe piete se dovedeste insuficienta pentru Grecia. In plus, acordarea imprumuturilor va fi conditionata de evaluarile Comisiei Europene si BCE.

Citeste aici mai multe stiri