Totodată, Consiliul Miniştrilor de Finanţe ai UE a cerut Guvernului PSD - ALDE, pentru a patra oară, să se încadreze în ţinta de deficit.

"Scrisoarea lui Teodorovici nu a convins pe nimeni. Consiliul Miniştrilor de Finanţe ai UE a cerut ieri Guvernului PSD - ALDE, pentru a patra oară, să se încadreze în ţinta de deficit. Guvernul Dăncilă - Teodorovici ignoră recomandările UE şi ne îndreaptă spre criză. Consiliul a transmis trei recomandări Guvernului României, în iunie 2017, decembrie 2017 şi iunie 2018, în care solicita măsuri pentru încadrarea în ţinta de deficit după ce măsurile populiste ale PSD - ALDE au crescut deficitul şi datoria publică. Niciuna dintre recomandări nu a fost luată în serios de Guvernele PSD - ALDE care au continuat să crească deficitul bugetar şi să se împrumute în numele românilor pentru a acoperi găurile din buget", afirmă Siegfried Mureşan într-o postare pe Facebook.

El susţine că ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a încercat să-i convingă pe colegii din Consiliul UE că situaţia nu e aşa de rea şi că Guvernul Dăncilă merge în direcţia bună, printr-o scrisoare trimisă în luna octombrie, în care prezenta măsurile luate şi, în plus, propunea îngheţarea salariilor în sectorul bugetar pentru ca Guvernul să se încadreze în ţinta de deficit în 2019.

"Epistola lui Teodorovici nu a convins, însă, pe nimeni. Concluziile şedinţei ECOFIN de ieri, la care a fost prezent şi Teodorovici, sunt clare şi dure: Guvernul nu a ţinut cont nici a treia oară de recomandările Consiliului. Ca atare, sunt necesare acţiuni urgente. Consiliul recomandă ca rata nominală de creştere a cheltuielilor publice nete primare să nu depăşească 4,5% în 2019 pentru a se încadra în ţinta de deficit. Guvernul Dăncilă, însă, nu poate să se încadreze în ţinta de deficit fără măsuri drastice pentru că a cheltuit banii din buget", afirmă Mureşan.

În opinia sa, coaliţia PSD - ALDE ne îndreaptă spre criză şi are acum două variante, "ambele proaste pentru români": reduce cheltuielile, deci banii de salarii şi pensii sunt în pericol; încalcă din nou recomandările Consiliului şi creşte deficitul, în loc să-l reducă, iar Consiliul va fi nevoit într-un final să adopte măsurile punitive prevăzute în procedura de deficit excesiv: asta înseamnă, printre altele, aplicarea de amenzi şi modificarea politicii de împrumut a Băncii Europene de Investiţii.

"Guvernul PSD – ALDE ne-a adus la un pas de criză. Revenirea se face numai cu reforme structurale prin care se reduce risipa şi cresc investiţiile", conchide Siegfried Mureşan.

Premierul Viorica Dăncilă şi membrii Executivului participă, marţi şi miercuri, la Bruxelles, la reuniunea comună a Guvernului României şi a Colegiului Comisarilor Uniunii Europene, organizată în mod tradiţional înaintea începerii mandatului la Preşedinţia Consiliului UE.