Cele mai ridicate inflatii anuale din UE au fost consemnate in aprilie in Estonia (3,6%), Lituania (3,5%) si Letonia (3,3%).

In martie, UE a inregistrat o inflatie anuala de 1,6%. Zona euro a consemnat luna trecuta o inflatie anuala de 1,9%, dupa 1,5% in martie.

Fata de luna martie, preturile de consum din Romania au crescut cu 0,2%. Datele Eurostat referitoare la inflatia din Romania corespund celor publicate saptamana trecuta de Institutul National de statistica.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere, de la 1,7% la 1,6%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, si de la 3,4% la 3,1% pentru finalul anului 2018, a anuntat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa. Pentru primul trimestru al anului 2019, inflatia este estimata la 3,4%.

BNR are o tinta anuala de inflatie de 2,5%, plus sau minus 1 punct procentual (1,5-3,5%), incepand cu 2013. Strategia de tintire a inflatiei a fost introdusa in linie cu politica Bancii Centrale Europene (BCE), insa banca centrala de la Bucuresti a reusit doar rareori sa-si atinga tinta de inflatie.