Plecarea lui Georges Papaconstantinou, care devine acum ministru al Mediului, era asteptata. Desi apreciat in strainatate, el era criticat de oficiali ai partidului socialist aflat la putere, pentru ca le-a impus austeritatea grecilor ca sa obtina un ajutor financiar de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Confruntat cu presiunile contradictorii ale creditorilor tarii si ale cetatenilor, precum si cu refuzul principalului partid de opozitie de dreapta de a forma un Guvern de uniune nationala, premierul a anuntat miercuri seara remanierea ministeriala. Va cere apoi increderea Parlamentului.

Grecia, la cel mai scazut calificativ din lume

Standard & Poor's a redus cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", cel mai scazut calificativ acordat unei tari. Agentia a reiterat avertismentul ca orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretata ca un default (incapacitate de plata).

Ca urmare, Grecia a imprumutat saptamana aceasta 1,63 miliarde euro cu scandeta la sase luni si un randament de 4,96%, mai mare si decat o emisiune similara din mai, dar si peste costul de 4,2% al imprumuturilor primite de la FMI si CE.

Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default si mai slab decat cele atribuite Pakistanului si Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind inca izolata pe pietele financiare internationale dupa ce a intrat in 2009 in incapacitate de plata, potrivit Reuters.

Costul asigurarii datoriilor Greciei impotriva default-ului este de doua ori mai mare decat in cazul obligatiunilor pakistaneze.

Un nou acord privind sustinerea Greciei ar putea fi amanat pana pe 11 iulie

Acordul pentru al doilea plan de sustinere a Greciei ar putea fi amanat pana pe 11 iulie, din cauza neintelegerilor referitoare la implicarea investitorilor privati, au declarat oficiali din zona euro, citati de Reuters. Noul program de finantare ar putea fi in valoare de 120 de miliarde de euro, incluzand si veniturile din privatizari ale Greciei.

Eforturile se concentreaza intre timp pe problema mai urgenta de a furniza urmatoarea transa din programul de 100 miliarde de euro convenit anul trecut, pentru a evita intrarea in default (incapacitate de plata) a Greciei, in iulie.

Initial, ministrii de Finante din zona euro intentionau sa ajunga la un acord pentru un nou plan de finantare pe termen de trei ani pana pe 20 iunie, cand se vor reuni la Luxemburg pentru intalnirea lunara, dar discutiile de marti seara au esuat.

Surse din zona euro au spus insa ca dezacordurile legate de modalitatea de implicare a investitorilor privati au facut progresele dificile.

Ministrul slovac de Finante Ivan Miklos a afirmat deschis ca termenul stabilit initial ar putea fi ratat.

"Noul program ar trebui convenit pana pe 11 iulie, cel mai tarziu, cand Eurogroup se va reuni pentru ultima oara inaintea vacantei de vara", a declarat Miklos reporterilor.

Grecia are nevoie de un nou program de sustinere intrucat nu va fi capabila sa revina pe pietele finantare in 2012, asa cum este prevazut in programul convenit cu UE si FMI anul trecut.