Numai in sectorul 6 de exemplu, peste 5.000 de persoane fizice si firme au restante mari la taxe si impozite. Pe Tudor Stefanescu l-am gasit la coada la ghiseu de frica sa nu o pateasca inainte de Craciun. "Am primit instiintare si am venit sa platesc", spune el.

"Se cauta locul de munca, este o activitate de urmarire a inspectorilor de la urmarile. Se trimite aderesa la locul respectiv si poprirea se face asupra veniturilor pe care personaa respectiva le are", explica Daniela Rus, directorul general al Directiei de Taxe si Impozite al sectoului 6.

Pentru ca bugetele sunt sarace autoritatile ii pun in aceeasi oala si restantieri consacrati si pe cei care au depasiri mici. In sectorul 4, de pilda, primesti somatie la trei luni de la data scadenta si ai la dispozitie 15 zile sa te scapi de datorie. Numai anul acesta inspectorii au penalizati 55.000 de codasi. "Toti care stiu, pentru ca au fost si instiintati in acest sens, ca au datorii la bugetul local al sectoruui 4 sa achite aceste datorii daca nu vor sa se trezeasca chiar de sarbatori cu conturile blocate", precizeaza Oundjian Hrant, directorul general al Directiei de Taxe si Impozite din sectorul 4.

Ce se intampla, insa, daca nu aveti destui bani? In cazul in care venitul dumneavoastra este mai mic decat datoria catre stat, plata se va face esalonat. Concret, impreuna cu cei de la taxe si impozite veti stabili suma pe care o puteti plati lunar astfel incat sa va ramana si bani penru supravietuire.

Legea este cat se poata clara. Si dupa o singura zi de intarziere riscati sa fiti pedepsiti si sa platiti penalizari.