"In trimestrul al patrulea este un deficit mai mare prognozat, deci si cheltuieli mai mari. Daca veniturile raman pe program, deficitul de la final de an ar putea fi usor mai mic decat cel stabilit la rectificare, dar vestea buna este ca ne vom incadra sigur in tinta de deficit negociata pe cash. Este o rezerva binevenita si pentru deficitul pe ESA, care va fi definitivat anul viitor, dupa retratarea companiilor de stat", a declarat pentru Mediafax ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. 

La inceputul lunii noiembrie, autoritatile romane au negociat cu FMI o noua tinta de deficit pentru acest an, in crestere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenta care sa se reflecte exclusiv in cheltuieli suplimentare pentru co-finantarea proiectelor realizate din fonduri europene. 

"In luna noiembrie veniturile merg bine, dar s-au realizat si ceva cheltuieli mai mari. In primul rand s-a realizat capitalizarea CFR Calatori, de unde banii nu stim exact cand se intorc la buget", a mai spus Voinea. 

Executia bugetara aferenta lunii octombrie a inregistrat un excedent de 577,8 milioane de lei, care se datoreaza in principal incasarilor din impozitul pe profit aferente trimestrului al treilea, potrivit datelor Ministerului Finantelor. 

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 166,7 miliarde lei (26,7% din PIB) in primele 10 luni si au fost cu 4,6% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. 

Incasarile din impozitul pe profit au urcat cu 1,5% fata de perioada similara din 2012, iar cele din impozitul pe venit cu 7,8% datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, a cresterii punctului de pensie si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013 si respectiv 1 iulie 2013. 

Veniturile din TVA au crescut cu 4,2%, in timp ce din accize au fost mai mari cu 3,4%, influentate de majorarea accizei la motorina, bere si tigarete, precum si de cursul de schimb luat in calcul la plata taxelor. 

Incasarile din contributiile de asigurari sociale au fost mai mari cu 5,2%, sustinute de cresterea veniturilor salariale. 

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate (+6,2 %) si la venituri nefiscale (+4,6%). 

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au continuat evolutia ascendenta si au fost cu 18,9% mai mari fata de cele din luna precedenta. 

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 174,3 miliarde lei (27,9% din PIB), au crescut in termeni nominali cu 4,6% fata de primele zece luni din anul precedent, dar ca pondere in PIB au scazut cu 0,5 puncte procentuale. 

Cheltuielile de personal au crescut cu 14,5%, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a platii obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti. 

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut, de asemenea, cu 11,9%, ca urmare a masurilor legislative si a resurselor alocate in scopul platii arieratelor de catre administratiile locale, precum si pentru plata arieratelor la spitale. 

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 22,6 miliarde lei, respectiv 3,6% din PIB.