Datele au fost prezentate de ministrul finanţelor, care a acuzat fostul guvernul PSD de proastă gestiune a finanţelor ţării.

″Au luat bani de la investiţii, ca să plătească salarii şi pensii″⁣, a acuzat Florin Cîțu. Ministrul a anunţat şi un nou împrumut extern de 3 miliarde de euro, pentru susţinerea cheltuielilor de anul acesta. A asigurat însă, din nou, că sunt bani suficienţi, pentru creşterea pensiilor, din luna septembrie.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: ″Veniturile au fost supraestimate în 2019 şi am rămas fără bani în ultimele două luni. O ţară că România, cu deficit bugetar, trebuie să se imprumute″⁣

Aşa a justificat ministrul Finanţelor, Florin Cîțu, cel mai recent împrumut făcut de ţara noastră, în valoare de 3 miliarde de euro. În total, numai în prima lună a acestui an, împrumuturile statului s-au ridicat la 4 miliarde de euro.

Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 4,6% din produsul intern brut, cu mult peste estimările iniţiale ale fostului guvern PSD, care indicau un gol bugetar de 2,8%. Noile date arata că, de fapt, statul a cheltuit cu 48,3 miliarde de lei mai mult decât a încasat ca venituri, iar diferenţa trebuie acoperită din împrumuturi.

Vinovată pentru adâncirea deficitului bugetar este fosta guvernare, acuză Florin Cîțu. Executivul PSD nu ar fi plătit facturile la timp şi ar fi mutat banii de la investiţii către pensii şi salarii. În plus, nici încasările de la companiile de stat nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor.

Anul acesta, ministrul da asigurări că nu vor fi mărite taxele şi impozitele. Şi spune că, în ciuda acestor date, România este atractivă pentru investitori. Iată însă ce mesaj a dat astăzi, la Guvern, un lider al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Álvaro Santos Pereira, director de ţară OCDE: România este într-un stadiu bun, dar sunt multe de făcut, taxele sunt destul de scăzute, dar să începi o afacere este un coşmar, trebui să ai multe licenţe’

Pentru anul acesta, ministrul Finanţelor spune că bugetul este construit pe un deficit bugetar de 3,6% şi o creştere economică de 4 procente. A ţinut şi să confirme încă o dată că sunt bani în buget pentru creşterea pensiilor şi a salariilor.