În cursul lunii iulie au avut loc intrări de 4,722 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunile de obligaţiuni denominate în dolari americani ale Ministerului Finanţelor Publice de 2,785 miliarde de echivalent euro) şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 3,475 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,559 miliarde de euro. În luna iunie, aurul României valora 5, 267 milioane euro.

Luni, gramul de aur s-a scumpit, luni, cu 1,68 de lei (0,64%), până la o cotaţie de 260,8073 de lei, de la 259,1273 lei, înregistrând din nou o valoare record.

Preţul aurului a atins maxime istorice la nivel internațional, în condițiile în care investitorii sunt din ce în ce mai interesaţi de metalul galben, pe fondul temerilor că extinderea pandemiei cu coronavirus va încetini ritmul redresării economiei mondiale.

Astfel, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2020 au fost de 41,808 miliarde de euro, faţă de 40,269 miliarde de euro la 30 iunie 2020.

Plăţile scadente în luna august 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 305 milioane euro.

Înainte de pandemia de COVID-19, majoritatea băncilor private recomandau clienţilor lor să păstreze doar o mică parte din avuţia lor sub formă de aur. În prezent, unii dintre aceşti consilieri direcţionează până la 10% din portofoliile clienţilor lor spre metalul galben, pe măsură ce stimulente introduse de băncile centrale au redus semnificativ randamentele la obligaţiunile guvernamentale. În aceste condiţii, să deţii aur este mai atractiv, chiar dacă deţinerea de aur nu aduce venit.