Si cum anul acesta recolta a fost una record, peste 6.000 de tone au luat deja drumul exportului. Pacat ca nu stim sa profitam de aceasta afacere de milioane: vindem fructele cu bani putini si cumparam la preturi uriase gemurile si suplimentele nutritive obtinute de straini din ele.

Din ciclul "habar n-avem ce mancam", aflati ca 6.225 de tone de fructe de padure pleaca in fiecare sezon in Ungaria, Austria, Germania, Italia si, mai nou, Japonia. Se reintorc in Romania sub forma de iaurt cu fructe de padure si gem de afine. La un pret dublu sau chiar triplu, comparativ cu ce am putea sa facem noi pe piata autohtona.

Ghinion sau noroc, Romsilva detine 3,5 milioane de hectare de pamant ingrijite doar de natura pe care cresc in nestire afine, zmeura, catina, mure si maceste. Peste 90% din recolta pleaca peste hotare.

Tot la preturi mici le vindem si noi europenilor sau unor intermediari cu preturi medii de 800 de euro pentru tona de macese si intre 1500 si 2200 de euro pentru tona de afine. Pretul creste direct proportional cu cheful de munca al culegatorilor. Cu cat marfa e mai putina, cu atat e mai pretioasa.

Un profit de 2,5 milioane de lei pe an pentru Romsilva, zero lei pentru procesatorii romani.

Fructele de padure au devenit delicatese dupa ce vara aceasta, in Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori, sute de hectare cu fructe au fost distruse de incendiile de vegetatie.