Lasfarsitul lui 2011, ANEIR preconiza pentru 2012 livrari la extern de 50 miliarde euro. 

"Nu mi-am pierdut speranta ca vom reusi sa ajungem la nivelul anuntat. Pe datele de acum, nu avem motive sa credem ca vom ajunge la 50 miliarde euro exporturi, avand in vedere ca sunt doua capacitati de productie, Ford si Oltchim, care n-au mai livrat nimic de luni. Daca situatia Olchim se clarifica si Ford isi mentine angajamentele, putem spera sa ajungem la cele 50 miliarde euro, la sfarsitul acestui an", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR si co-presedinte al Consiliului de Export al Romaniei. 

Criza a produs modificari radicale in structura de export, prin pierderea a circa 6.000 de exportatori si caderea unor ramuri importante.  Daca in 2008 primele locuri la export erau ocupate de metalurgie, petrochimie si industria usoara, anul trecut aceste trei sectoare au cazut de pe podium.

In decembrie anul trecut, exportatorii romani s-au situat pe primul loc in competitia cu tarile europene in privinta recuperarii din criza.  "La aceasta reusita au contribuit si IMM-urile, chiar daca in topul exportatorilor directi IMM-istii sunt nesemnificativi. Din cei 17.500 de exportatori, 1.000 de exportatori fac 85% din exportul tarii, iar restul au activitati nesemnificative fata de marile companii", a spus Ionescu.

Anul trecut exporturile au totalizat 45,01 miliarde euro, in crestere cu 20,5%.  In primele sapte luni ale anului in curs exporturile au insumat 26,09 miliarde euro, in urcare cu 0,9% fata de aceeasi perioada din 2011.