Cati romani citesc cu atentie explicatiile scrise cu litere mici pe fiecare factura la utilitati? Foarte putini, in realitate!

De aceea nu este de mirare ca tot mai multi isi iau teapa atunci cand platesc factura la gaze, spun cei de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Ei ii sfatuiesc pe consumatori sa ceara explicatii daca factura li se pare exagerata.

Informatii fara noima

Cel mai recent control al ANPC arata ca multi distribuitori profita de naivitatea clientilor si nu trec penalitatile de intarziere la plata serviciului. 

De asemenea, nu sunt trecute informatii complete privind unitatea de masura (metru cub) pentru cantitatea de gaze naturale furnizata consumatorului. In schimb, consumul de gaz este trecut in conditii standard sau de baza.

Mai mult, pe multe facturi este trecut volumul de gaze naturale consumat de beneficiar cu o unitate de masura (smc-metru cub standard), insa pe ecranul contorului apar doua unitati de masura.

In final, tot consumatorul este cel pacalit pentru ca nu stie ce volum de gaze plateste de fapt.

Gaze pe timp de vara, la pret de iarna

Daca multi nu stiu ce volum de gaze consuma in realitate, pe facturile altor consumatori figureaza parametri de calitate a gazelor din alta perioada decat pentru cea in care sunt furnizate si facturate gazele naturale.

Avand in vedere cele anuntate de ANPC, sfatul lor este sa verificati foarte atent ce platiti si daca platiti atat cat trebuie sau daca nu sunteti cumva "incarcat"!

Cel mai bine este sa cereti informatii de la furnizorul dumneavoastra de gaze ca sa puteti verifica ce va apare pe factura lunara la gaze!