Trezoreria a primit oferte de subscriere in suma de 2,351 miliarde lei, de 4,7 ori peste valoarea programata a licitatiei, de 500 milioane lei. Doar 4 milioane lei din valoarea subscrierilor sunt oferte necompetitive, in care investitorii indica doar suma pe care sunt dispusi sa o plaseze in titluri de stat, nu si randamentul tintit.

Ordinele de subscriere au fost plasate prin intermediul a 9 dealeri primari.

Finantele au acceptat intreaga suma subscrisa pe oferte necompetitive (4 milioane lei), iar diferenta de 496 milioane lei a fost atrasa din ofertele necompetitive. Bancile au cumparat titluri de stat de aproape 473,6 milioane lei, iar clientii lor de 22,4 milioane lei.

Randamentul mediu acceptat a fost de 2,88% pe an, iar costul maxim a fost de 2,92% pe an, aproape de cotatia din piata secundara pentru titluri cu maturitate similara, de 3,05% pe an.

La cea mai recenta licitatie pentru vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de un an, organizata pe 20 februarie, Trezoreria a respins ofertele considerand prea mari randamentele cerute. La o licitatie pentru titluri cu maturitate similara, din luna ianuarie, Finantele au acceptat un cost mediu de 2,03% pe an.

Finantele au planificat pentru luna martie emisiuni in moneda nationala in valoare de 2,68 miliarde de lei, dar si o licitatie pentru obligatiuni pe cinci ani in valuta, de 200 milioane euro, luna aceasta ajungand la scadenta titluri in valoare de circa 5 miliarde lei.

Planul a fost depasit cu putin, MFP imprumutand in total 2,846 miliarde lei si inca 200 milioane euro. Operatiunea de joi a fost ultima din aceasta luna.

De la inceputul anului, Trezoreria a atras 9,639 miliarde lei si 678,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga 2 miliarde dolari, suma atrasa de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani.